Ceny bytů byly v roce 2015 na vzestupu. Letos to nevypadá jinak

29.1.2016 - Z ekonomického pohledu byl rok 2015 považován za jeden z nejlepších za posledních deset let. Dařilo se nejen výrobním podnikům, ale také stavebním firmám, developerským společnostem a realitním kancelářím. O oživení realitního trhu svědčí nejen zvýšená poptávka po vlastním bydlení, ale také navrácená důvěra investorů v tento druh zhodnocení kapitálu. O tom, jak vypadal realitní rok 2015, vypovídají také aktuální data realitních serverů realitycechy.cz a realitymorava.cz, které již devátým rokem monitorují vývoj cen bytů v České republice.

Dlouhodobě se realitní kanceláře setkávají se zvýšenou poptávkou především po menších bytech. Kategorie 1+1 a 1+KK jsou také velmi žádány investory, kteří právě tento typ nemovitostí vyhledávají za účelu následného pronájmu. A možná právě díky nim vzrostly ceny v období 1. 1. 2015 – 1. 1. 2016 u bytů kategorie 1+1 a 1+KK o 9,34 %. K pořízení průměrného bytu této kategorie by vám loni v lednu stačilo 806 364 Kč. Na začátku letošního roku by bylo potřeba vynaložit již 881 703 Kč. Silná poptávka po garsonkách se může podepsat také pod případných zvýšováním jejich cen nejen v letošním, ale i příštím roce.

Byty 1+1

Nárůst cen se projevil také u středních bytů kategorie 2+1 a 2+KK. Tyto byty mohou sloužit dvou osobám, popřípadě rodičům s malým dítětem a to i po dobu několika let. Na rozdíl od garsonek, poskytují samostatnou ložnici a o něco větší míru prostoru.  V meziročním srovnání došlo i u této kategorie k navýšení nabídkových cen. Průměrný byt kategorie 2+1 a 2+KK se v lednu 2015 nabízel za 1 151 782 Kč. Přesně o rok později, v lednu 2016, to bylo již 1 214 435 Kč.  Z pohledu investora jde o velmi dobré zhodnocení investice na úrovni 5,44 %. Zejména, vezmeme-li v potaz aktuální sazby na spořících účtech, lze hovořit o stále velmi zajímavé investici.

Byty 2+1

O velké překvapení se, stejně jako v období 2014 – 2015, postaraly velké byty. Nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů přiměly mnohé zájemce k přehodnocení svého původního rozhodnutí. Nebude lepší využít aktuální úrokové sazby k pořízení většího bytu? Bude lepší vzít větší o něco dražší byt i za cenu delší hypotéky nebo se uskromnit a vybrat si raději byt menší a tudíž levnější? Dilema, které se probíralo v nejedné domácnosti. Vysoká poptávka po velkých bytech se podepsala na extrémním navýšení nabídkových cen. Byty kategorie 3+1 a 3+KK bylo možné před rokem pořídit za průměrných 1 340 355 Kč. Letos v lednu se stejné kategorie bytů zvýšily o 19,8 % na 1 605 620 Kč. Nutno ovšem podotknout, že jako u všech kategorií i u této, jde o celorepublikový průměr. V jednotlivých městech se růst cen projevil jinak.

Byty 3+1

Velké byty kupují ve většině případů lidé za účelem bydlení. Mezi investory není tato kategorie příliš vyhledávána. Návratnost investice (poměr mezi kupní cenou a výší nájmu, zpravidla udávána v letech), nevychází v porovnání s menšími byty příliš dobře. Vzhledem k vyšší pořizovací ceně nejsou velké byty vyhledávány ani případnými spekulanty, kteří neuvažují o dlouhodobém pronájmu, ale spíše o koupi a následném prodeji. Nesouvisí to pouze s nutnosti většího kapitálu na pořízení takovéto investice, ale také se značnou daňovou (úhrada daně z nabití nemovitosti ve výši 4 %, platba 15 % daně ze zisku) a administrativní zátěž (nutnost vyhotovení Průkazu energetické náročnosti budovy), popřípadě i provize realitní kanceláře.

Vše zatím nasvědčuje tomu, že i koncem letošního roku budeme s největší pravděpodobností vídat v inzerátech realitních kanceláří vyšší ceny u nemovitostí, než na jeho začátku.  Prodávající si totiž velmi dobře uvědomují, že se aktuálně nacházíme v období vysoké poptávky, a nabídkové ceny jejich nemovitostí tomu odpovídají.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop