Jak postupovat při prodeji zděděné nemovitosti

22.1.2016 - Dědické řízení je pro pozůstalé mnohdy náročným procesem. Zejména pokud jsou mezi nimi nějaké neshody. Majetek se dělí a zejména u nemovitých věcí se vlastníky může stát více dědiců. V takovém případě je dohoda nutná.

Pokud se některý ze spoluvlastníků nechce svého podílu vzdát nebo vyplatit další vlastníky, přichází na řadu prodej. Pokud již bylo dědictví řádně ukončeno a změna majitelů nemovitosti zaznamenána do katastru, lze za souhlasu všech přejít k prodeji. Ten ale mnohdy komplikují vztahy mezi dědici.

Prodej nemovitosti, jejíž podíly vlastní více majitelů, má vždy složitější průběh. Nejjednodušší způsob je zvolit mluvčího, který jedná za všechny. V případě neshod to samozřejmě nejde a chtějí se na prodeji podílet všichni. Jejich rozpory by však neměl vycítit zájemce o nemovitost. Rozhodně by měla předem proběhnout dohoda o ceně i rozdělení utržené částky dle vlastnických podílů. Nejhorší variantou je, když nemovitost nabízí každý spoluvlastník zvlášť. Zájemce mohou takové zmatky odradit.

Pokud se dědicové na všem shodnou, musí nechat zpracovat odhad ceny nemovitosti. Odhad si mohou dědicové nechat zpracovat od autorizovaného znalce nebo i realitního makléře. V případě zděděné nemovitosti většinou stačí ta levnější varianta. Pozůstalí často doufají v nižší odhadní cenu, protože se od ní odvíjí poplatky u notáře. Pokud chtějí nemovitost následně prodat, musí si uvědomit, že daň z příjmů se počítá z rozdílu mezi prodejní a pořizovací cenou. Pokud tedy bude prodejní cena výrazně vyšší než odhad, částka za daň z příjmu může převýšit poplatky u notáře v případě vyššího odhadu.

Prodej zděděné nemovitosti provází často silné emoce, které mohou zastínit klidné uvažování. Pokud se vnáší do prodeje zmatek a spory prodávajících, snižuje to cenu reality a tím i podíl utržené částky všem zúčastněným. Prodej se také může táhnout roky a o majetek se nikdo nestará, tudíž chátrá. Proto je vždy potřeba hledat co nejlepší řešení pro všechny i za cenu menších ústupků. V případě pochybností také není špatné poradit se s právníkem.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop