Hypoteční boom nekončí. Dosáhnou sazby v roce 2016 rekordního minima?

30.12.2015 - Banky fenomenálně oslavily 20leté výročí na českém trhu. Úspěšný rok 2015 s  rekordně nízkými sazbami a nebývale silnou poptávkou brzy vystřídá rok 2016. Zůstanou úrokové sazby dole a přetrvá zájem o vlastní bydlení? A jakým směrem se bude ubírat aktivita bank v roce 2016?

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesá 6 let v řadě. Obrat nastal na sklonku roku 2008, kdy Česká národní banka zareagovala na celosvětovou ekonomickou krizi uvolněním měnové politiky a snížením základních úrokových sazeb. Přeneseně pak začaly zlevňovat i úvěry pro konečné spotřebitele, hypotéky nevyjímaje. Z původních 5,6 procent propadla průměrná úroková sazba během 6 let na méně než polovinu a dosáhla dalšího historického minima.  

V letošním roce dosáhly sazby hypoték historického minima na celoročním průměru 2,2 %. V praxi však bylo a stále je možné získat hypotéku se sazbou hluboko pod 2 procenty, záleží pouze na parametrech žadatele o hypotéku, vhodném výběru a částečně i vyjednávacích schopnostech klienta nebo pověřeného hypotečního makléře.

Kompletní článek naleznete v prosincovém vydání našeho realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

Reality Čechy 2015 12

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop