Pět rychlých tipů, které mohou ubránit domácnost před vánočními zloději

21.12.2015 - Přestože Vánoce nepatří z hlediska počtu krádeží vloupáním mezi nejkritičtější období roku, zlodějská aktivita bývá přes svátky nadprůměrná. Důvody jsou zjevné - lidé často putují po příbuzných a jejich domy a byty zůstávají prázdné. Leckdy zloděj také nepohrdne vánočními dárky, které zejména ve větších městech mívají cenu v řádech desítek tisíc.

Právě ty totiž lákají typické vánoční zloděje - tedy nejčastěji "osamělé vlky", kteří nutně potřebují peníze. Většinou se nejedná o profesionály s drahým zlodějským náčiním. Spíše sází na hrubou sílu a vybírají si snadné oběti. Také proto se ještě "za pět dvanáct" vyplatí provést pár drobných úprav, které právě tuto skupinu zlodějů odradí. Nejčastější tipy na případné odlákání potencionálních zlodějů přiníší Jitka Vozábová ze společnosti Tokoz.

Poproste sousedy
Pokud máte dobré sousedské vztahy, využijte jich. Sousedovi se můžete svěřit, že nebudete doma a poprosit ho, aby vám hlásil cokoli podezřelého. Pokud bydlíte v rodinném domku nebo dobře přístupném bytě, domluvte se, že bude dávat pozor také na to, jestli nejsou například porušené vstupní dveře nebo okno. Na první pohled to totiž nemusí být poznat.

Simulujte přítomnost a buďte lstiví
Pokud nejde vánoční zloděj najisto, můžete ho zmást celou řadou osvědčených triků. Pořiďte si časovač do zásuvky a zapojte do ní rozsvícenou lampu u okna, které je vidět z ulice. Podobným způsobem můžete zejména v nočních hodinách spouštět rádio, které bude slyšet přes vstupní dveře. Osvědčeným nástrojem je také simulace psa, která v náhodných intervalech spouští sekvenci kňourání, škrábání a vytí. Dobrou metodou je také přelepit dočasně jméno na zvonku. Mnoho zlodějů v bytových domech zvoní u vstupních dveří, a pokud se nikdo neozývá, dohledají si dveře se stejným jménem a jdou v podstatě najisto.

Vyměňte dveřní vložku, skryjte cennosti
Častěji než dveřmi zloději bohužel chodí okny, ale na instalaci mříží nebo bezpečnostních fólií už je pozdě. Na druhou stranu, pokud máte zámkovou vložku bezpečnostní třídy 2 nebo dokonce neznámé, vyplatí se zainvestovat a pořídit nějakou lepší. Vyměnit ji dokážete sami během deseti minut a amatérského zloděje tím nejspíš odradíte.
Buďte ale připraveni, že se může do domu či bytu dostat také jinými cestami. V takovém případě skryjte cennosti na neobvyklá místa - dobrou skrýší je třeba vstup do odtoku pod vanou. Elektroniku alespoň zakryjte, aby nebyla ihned vidět. Zabezpečte také sklep. Je-li uzamčen visacím zámkem, pořiďte takový, který zloděj nedokáže přepilovat, přecvaknout ani rozbít kladivem.

S fotografiemi na sociálních sítích buďte obezřetní
Pokud se chcete pochlubit svými dárky na Facebooku, buďte opatrní. Stejně tak s informacemi, kam a na jak dlouho odjíždíte. Jestliže je chcete mermomocí sdílet, učiňte tak pouze v kruhu svých přátel - Facebook tuto funkci již delší dobu umožňuje. K informacím se nedostane nikdo nepovolaný. A pokud chcete být úplně v klidu, můžete také dočasně změnit jméno jak na zvonku, tak na vstupních dveřích - v případě, že si zloděj na Facebooku nebo jinde najde vaši adresu, překazíte mu jeho řádění – bude si myslet, že už dávno bydlíte jinde.

Využijte možnosti techniky
Věděli jste, že kamerový systém je možné pořídit už za pár stovek? Navíc takový, který pohodlně ovládnete přes smartphone. Umístěte kameru na vhodné místo v domácnosti a nechte si poslat snímek, kdykoli se něco šustne. A mějte připravený plán, co dělat, když se bude doma pohybovat kdokoli nepovolaný - rozhodně není vhodné volat kamarádům, sousedovi nebo příbuznému, aby zakročil. V takovém případě vždy jen policii, abyste někoho zbytečně neohrozili na zdraví či životě.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop