Poptávka po úvěrech na bydlení vyráží dech. Banky a spořitelny letos rozpůjčují 240 miliard

24.11.2015 - Banky v říjnu poskytnuly hypotéky za 16 miliard korun. Oproti loňsku průměrná půjčená částka vzrostla o více než 200 000 Kč. Trh hypoték směřuje k novému rekordu. Celkový objem letos sjednaných hypoték bude atakovat 200 miliardovou hranici. Daří se i stavebním spořitelnám, jejichž produkce roste meziročně o 19 procent.

Banky, které poskytují své obchodní výsledky portálu hypoindex.cz poskytly během letošního října 8519 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 15,901 miliardy korun. Oproti předchozímu měsíci nepatrně klesl podíl hypoték na výstavbu, které se v říjnu podílely na celkovém objemu 17 procenty. 63 % představovaly hypotéky na koupi nemovitosti a zbývajících 20 % tvoří ostatní účely.

Oproti září počet o objem sjednaných hypoték nepatrně klesl, ale oproti loňsku je celková suma o více než 3 miliardy větší a banky překonaly i dosavadní říjnové maximum z roku 2013. Tehdy hodnota poskytnutých hypoték činila 14,1 mld. Kč. V součtu od začátku roku již suma sjednaných hypoték činí 155,6 mld. Kč.

Oproti předchozím letům vidíme ve výsledcích prudký nárůst průměrné půjčené částky. Zatímco loni v říjnu si lidé v průměru půjčili 1,66 milionu Kč, letos to bylo o 200 000 Kč více. Průměrná výše úvěru již vystoupala na 1,87 milionu Kč. Příčinu růstu tohoto ukazatele vidíme v rostoucích cenách nemovitostí, otevřenějším přístupu bank, kdy klienti díky nízkým sazbám jednak dosáhnou na vyšší částky úvěru a dostupnější jsou i úvěry s vyšším LTV.

Nabídkové sazby opět na úrokovém dně
Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték stagnuje. Ukazatel Fincentrum Hypoindex meziměsíčně vzrostl jen o 3 tisíciny procentního bodu a po zaokrouhlení jeho aktuální hodnota činí 2,12 %. Vzhledem k vysoké korelaci s našimi indexy nabídkových sazeb očekáváme v listopadu mírný pokles. Průměrná nabídková sazba v říjnu totiž dosáhla nového historického minima a tyto hypotéky se budou v listopadu a prosinci teprve podepisovat a následně se projeví také v datech Fincentrum Hypoindexu. Co se týče nabídkových sazeb, tak není vyloučeno, že některé banky budou chtít akcelerovat lednovou poptávku a přijdou v prosinci s cenovým zvýhodněním, což by mohlo úrokové indexy nabídkových sazeb nasměřovat dolů. V delším horizontu však stále počítáme spíše se stagnací sazeb.

Průměrná výše hypotéky 2015

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop