Je lepší družstevní bydlení, nebo byt v osobním vlastnictví?

16.11.2015 - Většina zájemců o nové bydlení se chce stát přímým majitelem nové, či starší nemovitosti. Tento trend potvrzují i majitelé družstevních bytů, kteří se často snaží o převod do osobního vlastnictví, aby podpořili prodej. Kupní cena tím stoupne a počet zájemců o nemovitost se také zvýší. Přesto se staví nové družstevní byty. Proč má družstevní bydlení na realitním trhu stále své místo?

Osobní vlastnictví bytu je pro velkou část zájemců o nemovitost jasnou volbou. Přesto patří Česká Republika mezi evropské státy s největším podílem družstevních bytů. Někteří developeři dokonce spoléhají na zájem o družstevní bydlení a vytváří nové projekty. Poptávka je zejména z řad zájemců, kteří nedosáhnou na hypoteční úvěr u bank. Kupující také nemusí podávat daňové přiznání a platit daň z nemovitosti. Nejedná se totiž o prodej nemovitosti, ale pouze převod podílu družstva.

Koupě družstevního bytu může být šancí, jak si pořídit byt bez dluhů. Bydlení majitel družstevního podílu splácí postupně a ve chvíli, kdy jej plně uhradí, může zažádat o převod bytu do osobního vlastnictví. Po určité době může tedy znovu zvážit otázku, zda je výhodnější bydlení družstevní, nebo v osobním vlastnictví.

Družstevní byt může být i výhodnou formou investice. Obecně je koupě nemovitosti investicí, která může své majitele bezpečně zajistit na stáří. V případě pronájmu družstevního bytu zvyšují výnos z nájmu lepší ceny za služby. Družstvo se zpravidla o dům i samotný byt dobře stará. Pokud kupuje investor byt k následnému prodeji, tak bude jednodušší variantou nemovitost v osobním vlastnictví. V případě družstevního bytu se nejedná o prodej, ale o převod družstevního vlastnictví a složitější proces spoustu zájemců odrazuje.

Zájemce o nemovitost chce být jejím vlastníkem a spíše samostatnou jednotkou, než členem družstva s podílem. Někteří ale nedosáhnou na úvěr, který by pokryl kupní cenu jejich vysněného bydlení. Právě pro takové lidi vyrůstají především na okraji velkých měst nové družstevní byty.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop