Prohloubí hypotéky dosavadní úrokové dno?

29.10.2015 - Hypoteční trh je v nevídané kondici. Poptávka po hypotékách neklesá a banky pokračují ve zdolávání dalších a dalších rekordů. Po objemových maximech to nyní vypadá na další pokles nabídkových sazeb, čímž by se úrokové indexy mohly posunout pod dosavadní minima.

Tuzemské banky reportující své výsledky portálu hypoindex.cz poskytly během letošního září 8600 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 15,931 miliardy korun. Oproti předchozímu měsíci došlo jen k nepatrnému nárůstu počtu i objemu sjednaných hypoték, ale oproti stejnému období loňského roku vzrostla celková hodnota sjednaných hypoték o více než 2 miliardy korun. Září je navíc již 9. měsícem v řadě, kdy se bankám podařilo překonat dosavadní měsíční maxima.

Ze statistik portálu hypoindex.cz dále vyplývá, že 63 % představovaly hypotéky na koupi nemovitosti, 18 % tvořily úvěry na výstavbu a zbývajících 19 % připadá na ostatní účely, z nichž gró je refinancování dříve sjednaných úvěrů. Dalším trendem, který dlouhodobě na trhu pozorujeme, je průběžné navyšování průměrné půjčené částky. Jestliže loni v září si lidé v průměru půjčovali 1,67 mil. Kč, letos tento ukazatel vzrostl o téměř 200 000 Kč a konkrétně v září průměrná částka činila 1 852 485 Kč. Nárůst průměrné výše úvěru koreluje s rostoucími cenami nemovitostí a otevřenějším přístupem bank, kdy klienti díky nízkým sazbám dosáhnou na vyšší částky úvěru.

Dojde k prohloubení úrokového dna?
Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték stagnovala v září na 2,11 %, jak vyplývá z aktuální dat Fincentrum Hypoindexu. Oproti tomu nabídkové sazby, měřeno indexem GOFI 70 společnosti Golem finance, začaly v září obracet a další pokles očekáváme i v říjnu, takže vše nasvědčuje tomu, že indexy v tomto měsíci budou atakovat dosavadní historická minima z dubna letošního roku. Tehdy banky nabízely tzv. 70% hypotéky v průměru se sazbou 2,15 %.

"Banky se během těchto podzimních týdnů do cenových změn příliš nehrnou, ale příznivý vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu jim otevírá možnost pro další cenové zatraktivnění hypoték s tří a pětiletou fixací. Toho některé banky již využily a pravděpodobně ještě využijí, takže očekávám, že úrokové indexy ve zbývajících měsících letošního roku prolomí dosavadní historická minima", říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Vývoj průměrné výše hypotéky

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop