Hypotékám se opět otevírá prostor ke zlevnění

22.10.2015 - V září banky obvykle spouštěly celou řadu kampaní, které měly za cíl zlepšit obchodní výsledky před koncem roku. Letos je to jinak. Klienti se hrnou do bank sami. Podle čerstvých dat Fincentrum Hypoindexu objem v září sjednaných hypoték činí bezmála 16 mld. Kč. Další rekord. Letos devátý v řadě.

V každém měsíci objem hypoték překonal dosavadní měsíční maxima. Banky tím do jisté míry ztrácejí motivaci se sazbami výrazně hýbat. Silná poptávka pramení z obav z budoucího růstu sazeb a především cen nemovitostí. V září si lidé v průměru půjčili 1,85 mil. Kč, tedy o téměř 200 tisíc více než loni.

Očekávaný vývoj úrokových sazeb
V říjnu jsme zatím zaznamenali pokles sazeb u Expobank, Airbank a v rámci akčních nabídek zlevnily své hypotéky Raiffeisenbank a Hypoteční banka. Úrokové indexy společnosti Golem finance díky tomu opět začaly mírně klesat a vzhledem k poklesu sazeb na mezibankovním trhu nevylučujeme, že v příštích týdnech přijdou další banky s cenovým zvýhodněním. Pravděpodobnost považujeme za dost vysokou, vzhledem k tomu, že právě cena peněz má od června klesající trend a blíží se k dubnovým minimům. Banky však budou více pracovat s cílovým zvýhodněním, takže na akční nabídky a nižší sazby dosáhnou pouze určité skupiny klientů.

Dostupnost bydlení
Co se týče podmínek úvěrového financování bydlení, nikdy v minulosti jsme na tom nebyli lépe. Hypotéky jsou levné a banky jsou poskytování hypoték otevřené, takže klienti s pravidelným příjmem mají vysokou pravděpodobnost získání financování. To samé však nelze říci o cenách nemovitostí a jejich dostupnosti.

Průměrná cena bytů se od svého dna odrazila v letních měsících roku 2010 a od té doby s menšími přestávkami vytrvale roste. Zpočátku byl růst tažen především Prahou a Brnem, nyní se však přidávají ostatní města a kraje. Průměrná cena od září 2010 vzrostla z 1,71 mil. Kč o 300 000 Kč na 2 miliony korun. Donedávna tento negativní efekt nadmíru úspěšně kompenzovaly zlevňující hypotéky, díky kterým podíl výdajů na splátku hypotéky klesl až na 32 % celkového čistého příjmu domácnosti. Nyní však začíná mít růst cen navrch a hodnota indexu dostupnosti bydlení mírně roste a aktuálně dosahuje 32,7 %. Pokud letos nezrychlí růst příjmů domácností, který by mohl index dostupnosti vylepšit, bude se dostupnost bydlení s růstem cen bytů zhoršovat. Hypotéky už pro další pokles cen moc prostoru nemají.

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop