Kdy se nebát koupě bytu s nájemníkem?

24.9.2015 - Najít byt odpovídající představám kupujícího nebývá snadné. Někdy se může stát, že zájemce konečně najde nemovitost, která odpovídá všem jeho požadovaným kritériím, ale je v ní nastěhovaný nájemník. Pro někoho to může být důvod k dalšímu hledání, pro jiné výzva k řešení problému. Poradíme Vám, kdy koupě vysněného bytu stojí za starosti s usídleným nájemníkem.

Při rozhodování, zda koupit byt s nájemníkem, bývá nejdůležitější představa kupujícího o jeho následném užívání. Pokud má nemovitost sloužit jako investiční byt, tak mu pobyt nájemníka spíše ulehčuje práci se sháněním vhodného zájemce o pronájem. Dle nového občanského zákoníku nájem automaticky přechází na nového majitele bytu.

Pokud má kupující zájem o byt s plánem vlastního bydlení, stává se nájemník problémem. Dříve než podepíše závazné dokumenty o koupi, měl by se zajímat o nájemní smlouvu, která je k bytu vázána. Důležité je, zda se jedná o nájemní vztah na dobu určitou, nebo neurčitou. Smlouva na dobu určitou jasně vymezuje termín, kdy musí nájemník prostory opustit. V takovém případě záleží jen na trpělivosti budoucího majitele, zda se mu vyplatí nějakou dobu na vlastní stěhování počkat.

Větším problémem může být smlouva na dobu neurčitou. Pokud není nájemnímu vztahu vymezená doba, tak ho lze ukončit jen tehdy, pokud nájemník poruší své povinnosti, nebo sepsáním výpovědi oboustrannou dohodou. Pokud majitel bude slibovat vystěhování nájemníka, měl by kupující chtít vidět podepsanou výpověď či dohodu. Popřípadě do kupní smlouvy vložit odstavec s ujednáním, že na nemovitost v době převzetí nevázne žádná nájemní smlouva. Vhodné je také uvést vysokou sankci, kterou by prodávající za nesplnění podmínky musel uhradit.

Koupě bytu s nájemníkem může být příčinou mnoha starostí, ale pokud si kupující před podpisem smlouvy zjistí všechny podrobnosti, nemělo by ho nic zaskočit. Potom už je jen na zvážení kupujícího, zda se mu úkony navíc vyplatí.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop