Hypotéky mírně zdražily, prodeje nových bytů přesto míří k rekordu

22.9.2015 - V srpnu průměrná úroková sazba u hypoték podle statistik Fincentrum Hypoindexu mírně vzrostla na 2,11 procenta z červencových 2,08. V druhém prázdninovém měsíci si klienti sjednali celkem 8943 hypoteční úvěrů v celkovém objemu 15,637 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem se jednalo o mírný pokles, v meziročním srovnání však počet uzavřených hypoték i celkový objem vypůjčených peněz prudce vzrostl.

"Současné mírné zdražení hypoték nemá žádný vliv na poptávku po nových bytech. Naopak z našich dat je patrné, že tempo prodeje nových bytů ještě zrychluje. Například v Praze se loni prodalo 5950 nových bytů, za letošní rok očekáváme zhruba 7000 prodaných bytů. Zvyšuje se průměrná výše půjčené částky, což svědčí o optimismu lidí pramenícího z dobré kondice české ekonomiky," říká Evžen Korec, ze společnosti Ekospol.

Prodeji nejen nových, ale i starších bytů v posledních měsících pomáhaly nízké úrokové sazby úvěrů na bydlení. V dalších měsících bude rozhodující, jak moc se právě tyto sazby vychýlí oproti současnému stavu. Libor Ostatek ze společnosti Golem Finance předpokládá, že sazby indexově neklesnou, ale ani neporostou. "Banky budou pracovat s cíleným zvýhodněním, přes akční nabídky budou zvýhodňovat určité skupiny klientů nebo parametry produktů, ke snížení sazeb tak sice může dojít, ale selektivně s menším nebo nulovým vlivem na úrokové indexy," dodává Ostatek. 

Trhu s novými byty se ovšem nedaří pouze v Praze. Velmi dobré prodeje hlásí developerské společnosti i v dalších velkých městech. Např. v Brně, Plzni a Olomouci se již nyní připravují projekty, které budou na trh uvedeny již z kraje příštího roku.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop