O nemovitosti v okolí Valašského Meziříčí je velký zájem

3.8.2015 - Při prodeji nemovitostí hraje velkou roli lokalita. V případě Valašského Meziříčí se dá s nadsázkou říct, že se zde reality prodávají samy. Není se co divit vzhledem k výhodné poloze. Kdo by nechtěl bydlet nebo vlastnit chatu na jednom z nejhezčích míst v České republice.

Také Valašské Meziříčí a okolí si prošlo horším obdobím v době ekonomické krize. Ve zdejších podnikách se propouštělo a kupní síla klesla, což mělo dopad samozřejmě i na realitní trh. "Stejně jako v jiných částech republiky se také na Valašsku projevila realitní krize, která začala v roce 2008. Z pohledu realitní kanceláře se do té doby dalo prodat téměř vše. Roky 2009 – 2012 byly pro většinu RK roky hubené. A ti, kteří byli zvyklí na stabilní příjem z realitní činnosti, mnohdy hledali další možnosti. Mnoho z nich nepřežilo a dnes v této oblasti nepodnikají," popisuje nedávnou situaci Taťána Míčková Muchová, majitelka realitní kanceláře Valašské nemovitosti.

Na Valašsku se naštěstí z krize realitní trh velice rychle vzpamatoval. Zatímco v jiných regionech republiky se křivka prodejnosti nemovitostí zvedá pomalu, do Valašského Meziříčí se hrnou i investoři. "Doba, kdy majitelé nemovitostí byli nuceni snižovat jejich cenu, často pod reálnou hodnotu, je již naštěstí pryč. A tak můžeme konstatovat, že dobrá nemovitost na dobré adrese svou cenu neztratila. Naopak zaznamenáváme nové investiční příležitosti. Tam, kde se prodej nedařil v hubených letech, je dnes zájem nejrůznějších investorů a firem, které potřebují nové prostory při růstu své výroby. Zářným příkladem je firma PWO Unitools z Valašského Meziříčí, která odkoupila další prostory ve svém okolí a rozšiřuje svou výrobu," říká Taťána Míčková Muchová.

Nové pracovní příležitosti zvyšují životní úroveň místních obyvatel, tudíž stoupá poptávka i po nemovitostech k bydlení či rekreaci. "Lidé v dnešní době hledají klid a přírodu. Pokud je zajištěn ještě nádherný výhled a přístupná příjezdová cesta, taková nemovitost se prodává velmi rychle. Jsme schopni takové nemovitosti prodat i za jeden jediný den. Mnohdy se nám stalo, že šlo dokonce i o hodiny. Tyto nemovitosti lidé poptávají přímo k bydlení, ne jen k rekreaci," uvádí Ing. Diana Vaňková z realitní kanceláře DiaStyle Reality.

Největší zájem je o menší rekreační chaty, které jsou cenově dostupné do 500.000,- a umístěné v turisticky zajímavých lokalitách. Velká poptávka je i po chatách a chalupách ve stylu dřevěnice s větším pozemkem či lesem. Tyto nemovitosti poptávají především lidé pro vlastní potřebu. "Zejména z ostravské aglomerace je stálý zájem o Beskydy. Historicky a přístupem je oblast Rožnovska  a Bečev nejoblíbenější. Jinou stránkou věci je, že téměř celá lokalita je v Chráněné krajinné oblasti a stavby dalších rekreačních objektů jsou prakticky vyloučeny. Proto zdejší nemovitosti neztrácejí na hodnotě." říká Taťána Míčková Muchová.

Nedostatkovým zbožím se ve Valašském Meziříčí stávají stavební pozemky.  Zejména v klidných lokalitách převyšuje poptávka nabídku. Přímo ve městě se pak dobře prodávají byty a v okolí města domy. "Zájem ze strany kupujících je i o koupi menších domů do 1.500.000,-, které většinou kupují za účelem následné rekonstrukce. Takových nemovitostí je však v kraji také nedostatek," uvádí Ing. Diana Vaňková. Celkově se dá říct, že Valašské Meziříčí a jeho okolí stále zůstává vyhledávanou lokalitou pro život i rekreaci.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop