Koupě nemovitosti v exekuci: risk nebo zisk?

22.7.2015 - Nemovitost v exekučním řízení může být pro kupující nemilým překvapením, pokud s touto skutečností není včas obeznámen. Mnoho kupců však byty či domy v exekuci vyhledávají záměrně a vidí v nich výhodnou investici. Přesto takový obchod nese spoustu rizik.

Prodej nemovitosti v exekuci může být zajímavou příležitostí ke koupi bydlení za nízkou cenu.  Bez znalosti práva se kupec však neobejde. Pokud si v oblasti práva není jistý, měl by raději od takového obchodu ustoupit nebo si přizvat na pomoc advokáta. Exekuční řízení se skládá z tří částí: nařízení exekuce, příkaz k prodeji a dražba. Do všech fází může kupující vstoupit, na každou se ale vztahují jiné podmínky. Je opravdu nutné znát celou problematiku řízení a praktik exekutorů, aby se stala koupě takové reality bezpečnou investicí.

Ideálním způsobem, jak koupit nemovitost v exekuci, je dohodou s vlastníkem ještě před dražbou. Majitel si je vědom složitosti situace a případnému zájemci poskytne slevu. Vlastníkovi se také celé řízení dost urychlí. Nevýhodou je, že koupě nemovitosti může proběhnout pouze se souhlasem exekutora a všech přihlášených věřitelů. Dále se na majetek nesmí vázat žádná další exekuce. Další podmínkou je, že se prodej musí uskutečnit nejméně za obvyklou cenou, kterou určí znalecký posudek. Částku musí kupec uhradit z vlastních zdrojů k rukám exekutora. Tím je vyloučena možnost financovat investici hypotečním úvěrem.

Dům či byt může investor koupit také přímo v dražbě. Pokud není příliš zájemců, může nemovitost získat za dvě třetiny ceny již v první dražbě. Dokonce o polovinu může klesnout cena v případě, že majetek spadne do druhého kola. Velkou nevýhodou je většinou nezájem spolupracovat ze strany majitele. K dražbě dochází proti jeho vůli, tak nelze očekávat vstřícné kroky při prohlídkách či předávání nemovitosti.

Exekuce je vážná právní vada na nemovitosti, která samozřejmě snižuje její prodejnost a tím i cenu. Právě z tohoto důvodu se může stát pro mnohé tato koupě lákavá. Při takovém obchodu je však nutné, aby byl kupec ještě obezřetnější, než při koupi jakékoliv jiné nemovitosti.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop