Zprostředkovatelská smlouva: ano či ne?

7.7.2015 - Uzavřená zprostředkovatelská smlouva stanovuje jasně daná pravidla při prodeji nemovitosti realitní kanceláří. Přesto se jí mnoho majitelů nabízené nemovitosti obává. Jejich strach, že podpisem ztrácí kontrolu nad prodejem, je zbytečný. Dobře formulovaný dokument chrání především prodejce.

Pokud se majitel nemovitosti rozhodne využít při prodeji služby realitní kanceláře, rozhodně by se zprostředkovatelské smlouvě neměl bránit. V případě pochybností může její důvěryhodnost prověřit právník. Smlouva pak do vztahu realitního makléře a majitele nemovitosti vnese jasná pravidla. Dokument by měl vymezit podobu inzerce a zabránit makléřovi svévolnému snižování ceny. Určena by měla být také doba, po kterou může makléř svěřenou nabídku inzerovat. Důležité je určení výše provize pro realitní kancelář s určením, zda ji hradí kupující nebo prodávající.

Častou otázkou se stává, zda je nutné podepisovat smlouvu o zprostředkování s výhradním zastoupením. Vlastníci nabízené nemovitosti si často rádi nechávají otevřená vrátka právě nevýhradním zastoupením. Svěří tak svou nabídku do rukou více makléřů a očekávají tím rychlejší prodej. Avšak právě duplicita inzerátů nabízené nemovitosti a často rozdílnost cen, prodeji rozhodně nepomůže. Takto nabízené reality se stávají méně důvěryhodnými.

Prodejce, který svěří inzerci zkušenému realitnímu makléři, by měl dbát na vyjasnění všech pravidel před zahájením prodeje. Pokud se brání smlouvě s výhradním zastoupením nebo dokonce zprostředkovatelské smlouvě obecně, měl by podepsat alespoň kartu nemovitosti s určením ceny a provize.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop