Počet obyvatel Prahy stále narůstá, developeři registrují rekordní zájem o nové byty

18.6.2015 - Podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu měla Praha k 31. březnu letošního roku 1,261.715 obyvatel, což bylo o 2636 osob více než na začátku letošního roku. Praha tak v daném období zaznamenala největší kladný přírůstek ze všech krajů v ČR, naopak v devíti krajích obyvatelstva ubylo. Počet obyvatel Prahy začal opět narůstat v loňském roce, kdy se jejich počet prudce zvýšil o 15.878 na 1.259,079 osob.

Příliv nových obyvatel do Prahy je znát i na developerském trhu, kde se loni prodalo rekordních 5950 nových bytů. Navíc za první tři měsíce letošního roku developeři prodali celkem 1850 bytů, což bylo o 37 procent více než loni. A z dílčích údajů vyplývá, že silná poptávka pokračovala i v následujícím období.

"Poptávka po nových bytech v Praze roste raketovým tempem, svůj podíl na tom mají i noví obyvatelé Prahy, kteří zde zůstávají po studiích a zakládají své rodiny nebo sem přicházejí za prací z dalších českých krajů. Růst trhu podporuje široká a neustále doplňovaná nabídka nových projektů a oživení ekonomiky, svůj podíl zde mají i levné hypotéky," říká Evžen Korec ze společnosti Ekospol.

"Trh s novými byty v Praze poroste i v dalších měsících letošního roku a lze očekávat, že loňský rekordní rok s 5950 prodanými byty bude překonán, protože jsou zde příznivé podmínky pro meziroční zdravý růst trhu zhruba o deset procent," uzavírá Evžen Korec.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop