Zahraniční investoři mají o české nemovitosti zájem

4.6.2015 - Český realitní trh je zajímavý nejen pro místní investory, ale v neposlední řadě i pro cizince. Nemovitosti v České republice jsou výhodné zejména pro svou polohu a nízkou cenu. Zájem je především o komerční nemovitosti. Mezi nejoblíbenější patří obchodní centra a sklady. Například v roce 2014 se prodala obchodní centra v Hradci Králové, v Praze a Pardubicích. Nejoblíbenější lokalitou pro zahraniční investory je Plzeňský kraj.

Zahraniční investoři mají zájem o koupi pozemků a nemovitostí, ale láká je také pronájem. Zejména internetoví prodejci často využívají pronájmy skladů. Své zboží samozřejmě chtějí uskladnit v lokalitě, odkud jej budou schopni co nejdřív dodat zákazníkům. V poslední době je v souvislosti s pronájmem skladových prostor zmiňován například Amazon. Jak už bylo zmíněno, láká je především výhodná poloha, díky které mají i nižší provozní náklady. Výhodou je pro ně také velký pracovní trh. Pracovní síla je tu navíc výrazně levnější, než třeba v sousedním Německu.

Zajímavá je pro zahraniční investory také nabídka rekreačních nemovitostí. Jedná se především o hotelové investice. Ideálně v blízkosti golfových hřišť. Zájem je také o rezidenční nemovitosti v Praze a Středočeském kraji. Méně časté jsou investice do bytů.

Očekávané rozšiřování průmyslových zón by měla také usnadnit novela zákona o snížení poplatků za zábor zemědělské půdy, jehož schválení je sněmovna prozatím nakloněna. Jednat by se také mělo o zrušení poplatků za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu kvůli stavbě silnic, plynovodů a elektrického vedení. Tyto novely by měly zjednodušit cestu nejen cizincům.

Česká republika patří mezi vyhledávané země zahraničními investory. Jejich aktivita a zájem o místní reality má samozřejmě pozitivní dopad na ekonomiku v České Republice. V neposlední řadě budováním nových skladů či přesouváním výroby nabízí spoustu pracovní možností.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop