Pozor na nekalé praktiky některých realitních serverů

28.4.2015 - Internet se stal v posledních deseti letech nedílnou součástí nejen každodenního života, ale i trhu s nemovitostmi. Vzniklo mnoho realitních portálů, které měly jasný cíl: zefektivnit prezentace nemovitostí realitních kanceláří. Bohužel ne každý záměr může realitním kancelářím pomoci. Občas je tomu právě naopak. Jak tedy nenaletět na nekalé praktiky provozovatelů některých realitních serverů?

Standardně se spolupráce s realitními portály navazuje emailem, telefonicky nebo v nejlepším případě osobně. Majiteli či řediteli realitní kanceláře jsou vysvětleny všechny funkce, odlišnosti, výhody a podmínky případné spolupráce. Je tedy jen na zástupci dané realitní kanceláře, jestli se pro kooperaci rozhodne. Pokud ano, dojde po potvrzení dohody k postupnému zadávání zakázek na daný portál, a to buď manuálně, nebo za pomoci některého realitního programu. Bohužel se začínají objevovat na českém internetu i zcela opačné praktiky.

Nevinný začátek
Majitel realitní kanceláře je kontaktován provozovatelem portálu s informací, že se jeho zakázky na nově vzniklém portálu již nachází, a když nezaplatí zaslanou fakturu, tak dojde k jejich smazání. Zdá se vám, že něco není v pořádku? Nejste sami. Otázek je hned několik.

Kdo dal souhlas k tomu, že se mohou zakázky realitní kanceláře zobrazovat na realitním portálu, aniž by o tom majitel realitní kanceláře, makléři, vlastníci daných nemovitostí věděli?
Odpovědi nejčastěji jsou "nikdo" nebo "šlo o spolupráci mezi realitními servery". Druhá možnost samozřejmě nepředstavuje nic neobvyklého, zástupci realitních kanceláří musí ovšem dát předem souhlas s tímto postupem. Nelze totiž kopírovat data bez jejich vědomí!

Jak se dostaly jednotlivé nemovitosti na realitní server, se kterým realitní kancelář nespolupracuje?
Zde jsou dvě možnosti: Buď nabídky realitních kanceláří předal některý z realitních serverů, nebo byla data vykradena. Ano, i nabídky nemovitostí lze vykrádat, a to bez vědomí nejen realitních makléřů, majitelů realitních kanceláří, ale i provozovatelů realitních portálů. Tato situace nastala např. u jednoho nově vzniklého serveru UlovDomov.cz, jehož zástupci si bez dovolení stáhli databázi nemovitostí ze serveru realitymorava.cz. Na základě upozornění sice všechny nabídky ze svých stránek stáhli, ale způsobené škody byly nemalé. "Náš portál působí na českém realitním trhu bezmála 10 let. Zakládáme si na osobním kontaktu s klienty a jsme zásadně proti jakémukoliv přeposílání zakázek. Realitním kancelářím doporučujeme prověřit si nejen historii každého realitního serveru, se kterým plánují navázat spolupráci, ale také získání referencí, jak s jeho zástupci jsou, nebo nejsou, spojeny ostatní realitní kanceláře," okomentoval jednu ze situací Michal Pich ze serveru realitycechy.cz & realitymorava.cz.

Jsou poptávky skutečné?
Jednou z novodobých praktik některých serverů mnohdy bývá masivní rozesílání fiktivních reakcí na prezentované nemovitosti realitních kanceláří. Jenže dle slov Martina Kroupy ze společnosti REALMAN, s navyšujícím se počtem realitních serverů nedochází k navyšování lidí, kteří aktuálně řeší koupi či pronájem nemovitostí. Proto dochází k další otázce: Kde se vzalo tolik poptávek ze serveru, který de facto nikdo nezná? Odpověď je opět šokující. Ne vždy jde o skutečné klienty, ale o počítačem vygenerované dotazy. Po reakci realitního makléře na takový inzerát je ve většině případů zaslán zpět email se zprávou, že si "zájemce" našel něco jiného. I zde není ovšem opomenuta žádost o registraci realitní kanceláře na daném serveru.

Fungující renomované realitní portály zasílají realitním makléřům reakce od skutečných zájemců. Uvedeno je nejen jméno, ale telefonní číslo či email. Takové zájemce je možné ihned kontaktovat bez nutnosti vcházení někam do systému a přes něj následně odpovídat.

V čem vzniká problém, kvůli kterému může dokonce přijít realitní makléř o svého klienta?
V aktuálnosti prezentovaných dat. Ve většině případů se totiž stane, že jsou data na nový portál (legálně, nebo nelegálně) přenesena, následně s nimi není již pracováno. Neaktualizují se např. jejich ceny, fotografie či popisy. Nejhorší je stav, kdy se inzeráty nemažou. Prodaná nemovitost je tak i několik měsíců nadále nabízena. Majitelům těchto realit se to samozřejmě nelíbí, proto kontaktují realitní makléře, kteří o skutečnosti, že si někdo převzal jimi nabízenou nemovitost, vůbec nevědí. Rozzuřený klient tak může vypovědět smlouvu o prodeji nemovitosti a svěřit ji jiné realitní kanceláři. 

Pokud vám nebo zástupcům vaší realitní kanceláři bude nabízena inzerce na serveru, jenž nemovitosti bez vašeho předchozího souhlasu již prezentuje, potom doporučujeme maximální obezřetnost. Trvejte např. na osobní schůzce se zástupcem daného serveru. Velké a renomované portály mají v regionech své obchodní zástupce, kteří jsou schopni probrat s vámi vše osobně. Pokud se někdo snaží provozovat realitní server "z obývacího pokoje svého bytu", tak k vám nejspíš nepřijede. I to může být znamení, že něco není v pořádku.

Chtěli byste spolupracovat s někým, kdo o vaši přízeň bojuje od začátku nekalými praktikami? Nebo dáte raději přednost některému z prověřených realitních serverů? Nebojte se zeptat např. svých známých v jiných realitních kancelářích, jak jsou, nebo nejsou, spokojeni s inzercí na realitních portálech. Pomůžete tím ochránit nejen své jméno, ale i jméno vaší realitní kanceláře.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop