Jaká je nabídka 5letých fixací v České republice?

20.4.2015 - Úrokové sazby hypoték v České republice již 16 měsíců v řadě klesají a přepisují historické tabulky. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti a pětiletou fixací klesla v březnu dle dat společnosti Golem finance na 2,24 %.

Výše uvedené číslo je však průměrem za celý trh. Mezi nabídkami bank existují velké rozdíly a rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší nabídkou v případě modelové hypotéky (1,7 mil. Kč, LTV do 60 %) aktuálně činí 1,34 procentního bodu. Nejnižší úrokovou sazbu fixovanou na 5 let aktuálně nabízí UniCredit Bank – 1,59 % p.a. Podmínkou dosažení sazby je ovšem sjednání pojištění proti neschopnosti splácet, kreditní karty, běžného účtu a samozřejmě odpovídající bonity.

Poměřovat nabídky bank pouze výší úrokové sazby je krátkozraké. Hypotéku s pětiletou fixací nyní za méně než 2 procenta nabízí 7 bank a každá má jiné požadavky pro její poskytnutí, takže konečná úroková sazba se může od nabídkové sazby výrazně lišit. Vždy záleží v první řadě na bonitě klienta, účelu, míry zapojení vlastních prostředků, ochoty využít dalších produktů z nabídky banky a v neposlední řadě také vyjednávacích schopnostech klienta či hypotečního specialisty.

5leté fixace v ČR dominují
Obecně platí, že na rozdíl od hypoték ve Velké Británii pětileté fixace v České republice dominují. Druhou nejčastější volbou klientů jsou 3leté fixace. V posledním roce pozorujeme rostoucí zájem o 7leté a delší fixace, jejichž podíl pozvolna roste. Naopak na okraji zájmu se nyní pohybují variabilní (floatové) sazby, jejichž tržní podíl odhadujeme v řádu jednotek procent.

Rekordně nízké úrokové sazby v kombinaci s oživením ekonomiky a rostoucími cenami realit zvyšují poptávku po vlastním bydlení a výsledkem jsou rekordní objemy sjednaných hypoték. V součtu za první dva měsíce banky poskytly hypotéky za bezmála 22 mld. Kč. Březnový výsledek objemu sjednaných hypoték zveřejní portál hypoindex.cz tuto středu, v součtu však očekáváme, že objem sjednaných hypoték v prvním čtvrtletí 2015 pravděpodobně přesáhne 35 miliard korun a hodnota indexu klesne ke 2,20 %.

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop