Beskydy lákají na čerstvý vzduch, cestování nevadí

2.4.2015 - Jen v málokteré oblasti republiky roste v poslední době zájem o mimoměstské bydlení tak, jako v Beskydech. Ty už dávno nejsou zaostalou oblastí s nevyvinutou infrastrukturou, ale staly se lákavou lokalitou s ohromným potenciálem. V Beskydech je sice chladněji než v okolních aglomeracích, ale čistý vzduch a klid tento nedostatek bohatě vyvažuje.

"V posledních dvou letech opravdu registrujeme vyšší zájem o bydlení směrem k pohoří Beskydy. Lidé z Ostravska vyhledávají nemovitosti k trvalému bydlení na trase Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Čeladná, Ostravice hlavně kvůli kvalitnějšímu stavu ovzduší. Vysoký zájem je také o rekreační objekty, mnohdy je požadavkem, aby byly způsobilé k celoročnímu užívání.  Jelikož jsou Ostrava a Beskydy propojeny rychlostní komunikací, větší dojezdovou vzdálenost klienti nevnímají jako zábranu,“ říká Petr Adamec z frýdecko-místecké společnosti Helix reality. Podle něj to má i své souvislosti:  "Tato poptávka se odráží i v ceně nemovitostí, kdy například nemovitosti ve Frýdlantu nad Ostravicí se pohybují nad cenami srovnatelných nemovitostí ve Frýdku-Místku,“ vysvětlil Adamec.

Trend je ale už méně citelný například v Ostravě, kde už je vzdálenost pro případné dojíždění do zaměstnání značná. "Za celou dobu jsme měli snad jen dva nebo tři požadavky bydlení v Beskydech, jsou to spíše nahodilé výjimky. Po trvalém pobytu v Beskydech se lidé z Ostravska neohlížejí, když už, tak chtějí jen chatu na víkendový pobyt,“ řekla ředitelka pobočky Vila reality Ostrava Petra Vylegalová.

Ostravané totiž podle jiného osloveného odborníka, Tomáše Solanského z RK Sting, míří do lokalit podél nové dálnice směrem na Bílovec. "Pochopili, že vynikající dostupnost dělá z Bílovecka a Studénecka vynikající lokality, přitom jsou tam nemovitosti až o polovinu levnější než na Ostravsku," zdůraznil Solanský.

Petr Vitásek

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop