Brněnské reality vhodné pro gastronomii: Co čeká střed města?

4.3.2015 - Centrum Brna zaznamenává v posledních dvou letech četné změny týkající se pronájmů nebytových prostor vhodných pro provoz kavárny, restaurace nebo rychlého občerstvení typu fast food. Poptávka se po těchto nemovitostech mnohonásobně zvýšila, což generuje i různé požadavky klientů.

Ne vždy se daří najít prostor vhodný k tomuto účelu. "Problém u této výměny nájemce je vždy stejný - zájemce o prostory má jiný názor na koncepční řešení restauračního nebo kavárenského provozu, přičemž současný stav nemovitosti neodpovídá designu nové představy," uvádí Lukáš Heger, jednatel společnosti I.E.T. Reality a odborník na tento segment realitního trhu.

Vynaložené investice předchozím nájemcem jsou většinou zmařeny a nový zájemce o prostory nemá velkou ochotu za ně platit. Na druhou stranu se musí brát ohled na skutečnost, že dřívější provozovatel vybudoval restauraci po stavební stránce a některé technologie by měly být zachovány. V tomto případě je nezbytná dohoda mezi oběma stranami na finanční kompenzaci.

Dalším problémem dnešního trhu s pronájmy obchodních ploch pro gastronomii je dle Hegera dosavadní způsob využití daného prostoru a jeho změna účelu užívání. Tato procedura vyžaduje pečlivou přípravu investora - vyjádření dotčených orgánů státní správy (hygiena, hasiči, památkový úřad, stavební úřad). Následně nastává stavební a interiérová realizace. Vše je časově náročné a trvá to v průměru 3 až 5 měsíců, během nichž již majitel nemovitosti požaduje úhradu nájemného, a to bez ohledu na fakt, že nájemce ještě nemůže v objektu podnikat a vydělávat na veškeré poplatky. V tomto směru znamená vždy pronájem obchodních prostor pro gastronomii komplikovanou cestu.

Správný výběr nového nájemce a provozu ovlivňuje v pěší zóně chodce. Právě na frekvenci lidí jsou závislí nejen majitelé nemovitostí a jejich příjmy z nájemného, ale i samotní nájemci se svými zisky. V poslední době se podařilo vybudovat na náměstí Svobody středověkou krčmu, kavárnu Pellegrini a nový klub na ulici Zámečnická, jehož otevření proběhne již brzy. 

"V příštích měsících se bude realizovat na náměstí Svobody výměna několika nájemců. V jednom prostoru vznikne pekařství s posezením. V dalším cukrárna ve vídeňském stylu s letní zahrádkou, která je otočena na jižní stranu náměstí, díky čemuž je zajištěn celodenní sluneční svit," prezentuje novinky Lukáš Heger z I.E.T. Reality. Přáním všech v centru Brna je, aby život ve středu města byl i v budoucích letech příjemný a aby se zde nejen dobře bydlelo, ale i nakupovalo a žilo.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop