V Praze se vloni prodalo nejvíce nových bytů o dispozici 2+kk

12.2.2015 - Nové byty kategorie 2+kk zůstaly v loňském roce nejvíce poptávanou i prodávanou dispozicí v Praze. Developeři prodali celkem 2 249 těchto bytů, což bylo o 10,6 procenta více, než v roce 2013. Na celkových prodejních číslech se byty 2+kk podílely 37,8 procenty.

Další hojně poptávanou dispozicí byly byty 3+kk (27,6 %) a 1+kk (21,7 %). Nejvíce nových bytů se loni prodalo na území Prahy 9, za níž následovala Praha 10, Praha 5 a Praha 4. Vyplývá to ze společných dat společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality, které na jaře loňského roku spojily své síly s cílem poskytnout objektivně co nejpřesnější údaje o situaci na trhu v Praze.

Za celý loňský rok prodali všichni developeři v Praze celkem 5 950 nových bytů, což bylo meziročně o 935 bytů více. Prodeje nových bytů v Praze tak poprvé překonaly předkrizový rok 2007, v němž se v české metropoli prodalo 5 356 bytů.

Evžen Korec ze společnosti Ekospol hodnotí loňský rok jako mimořádně úspěšný. "Čísla o prodejích jsou důkazem toho, že česká ekonomika konečně roste a přibývá lidí, kteří se nebojí pořídit si vlastní bydlení. Za růstem počtu prodaných bytů v Praze stojí i rekordně levné hypotéky a neustále doplňovaná nabídka takzvaných superlevných bytů," dodává Korec.

Levné hypotéky potvrzuje i Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem finance s.r.o., který dodává: "Úrokové sazby hypoték v loňském roce průběžně přepisovaly jeden rekord za druhým, když padaly 12 měsíců v řadě a na konci roku se průměr nabídkových sazeb zastavil na 2,36 %. Vzhledem ke zlevňování peněžních zdrojů na mezibankovním trhu a vytrvalému konkurenčnímu soupeření o velikost tržního podílu, očekáváme, že klesající trend bude pokračovat i v úvodu letošního roku."

Zdroj foto: Trigema a.s.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop