Realitní trh čeká na jarní oživení poptávky

18.1.2015 - Stejně jako každý rok i letos patří zimní měsíce k těm slabším, alespoň co se poptávky po nemovitostech týče. Budoucí kupující navštěvují realitní kanceláře zpravidla nejvíce od března do listopadu. Značnou měrou se nad tímto převisem podepisuje počasí. Mnoho kupujících si chce prohlédnout nejen interiér, ale i exteriér včetně nejbližšího okolí, což za deště či ve sněhové vánici nelze.

S prodejem rodinných domů (popř. pozemků) je to tedy přes zimu horší. Zejména stavby vyžadují důkladnou kontrolu technického stavu. Nezřídka se stává, že se kupující chtějí podívat na střechu, komín a další části objektu. To je dobře. Koupě nemovitosti patří mezi největší životní investice a podcenit prohlídku se nemusí vyplatit. Největší vlna poptávky se u tohoto typu nemovitostí zvedá s příchodem jarních měsíců a končí až těsně před zimou.

Výjimkou jsou naopak byty, a to všech kategorií. Okolí bytového domu je sice pro kupující důležité, ale mnohem více je zajímá byt samotný. Ten je totiž hlavním předmětem transakce, okolí již není přikládán tak velký význam. Na rozdíl od rodinného domu, který pořizují celý i s pozemkem, plotem, garáží atd. I ve sněhové vánici lze např. zjistit, zda byl bytový dům nově zateplen, jestli jsou okna původní/nová aj. Ani s prohlídkou společných prostor nebývá problém. S poklesem poptávky ovšem dochází v zimních měsících i k mírnému snížení nabídkových cen u bytů. Např. od prosince 2014 do ledna 2015 došlo k poklesu cen bytů, dle dat portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz, u kategorie 2+1 o -1,26 %. Přesně o rok dříve činil u této kategorie meziměsíční rozdíl -0,18 %. Naopak na jaře a v létě dochází k růstu, čímž je pomyslné „manko“ srovnáno.

Vzhledem k tomu, že jsou hodnoty nemovitostí stále vzdáleny cenám z let 2007 – 2008, a díky pozitivnímu přístupu bank (co se výše úrokových sazeb hypotečních úvěrů týče) lze i v letošním roce předpokládat převládající silná poptávka po vlastním bydlení. U cen bytů predikujeme roční nárůst v rozmezí 4 – 6 %, u pěkných stavebních pozemků to může být až 10 % ve srovnání s rokem 2014.
 

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop