Koupit starší nemovitost, nebo raději novostavbu?

9.11.2014 - Před koupí vlastní nemovitosti je potřeba zvážit, zda si pořídit novou, nebo starší. Ta nová představuje větší jistotu, že během několika následujících let nebude nutné investovat další finanční prostředky do její rekonstrukce a oprav. Starší nemovitost je zase možné koupit za lepší cenu.

"V našich pobočkách po celé České republice evidujeme nabídku jak starších nemovitostí, tak nových developerských projektů, ale jednoznačně převládají ty secondhandové. Lidé obecně u novostaveb i starších bytů preferují byty o velikosti 2+kk a 2+1, což platí jak pro velká města, tak pro regiony. Například v Praze lze takový starší byt pořídit již od 1 500 000 korun, v novostavbě od ceny zhruba o 350 000 vyšší," uvádí Martin Němeček, předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS).

Podle statistik RSČS jsou na tom podobně i ceny bytů v Brně. Starší byty se zde nabízejí od 1 300 000 korun, novostavby potom od 1 650 000 korun. Patrné jsou rozdíly mezi obcemi v krajích a krajskými městy. V Plzni lze například koupit dvoupokojový byt od 1 200 000 korun, v Plzeňském kraji však již od 290 000 korun. Naopak ceny bytů mezi Ostravou a obcemi v Moravskoslezském kraji se tak výrazně neliší. Přímo v Ostravě začínají na 330 000 korunách, v kraji se pohybují od 220 000 Kč.

Zpravidla se dá říci, že novostavby jsou vhodné pro ty, kteří chtějí koupit a rychle bydlet. Často jsou postaveny z moderních materiálů, bývají zateplené, s kvalitními okny apod. Díky tomu jsou méně náročné na spotřebu energií pro vytápění a šetří majitelům výdaje. Developeři při projektování nových bytů myslí i na vyšší komfort bydlení a u větších bytů počítají s více koupelnami a toaletami. Rezidentům zajišťují také pohodlné parkování, což u starších bytů zejména v centrech větších měst bývá problém. V případě nákupu nemovitosti od developerských společností lze využít i služby klientských změn. Ještě v průběhu výstavby je tak možné zasáhnout do konečné podoby bytu a nechat si jej upravit podle vlastních představ. "V oblasti novostaveb evidujeme zájem o nemovitosti v širších centrech měst a na jejich okrajích s dostatečnou infrastrukturou. Je to dáno jednak poptávkou po klidnějším bydlení s dobrou dostupností, ale také tím, že právě zde mají developeři volnější podmínky pro stavbu a vyrůstá zde více projektů. Jak postupujeme směrem do středů měst, novostaveb ubývá. Přímo v centrech pak nenajdeme prakticky žádnou," říká Martin Němeček.

U nových nemovitostí je ovšem potřeba počítat i s možnými nepříjemnostmi. Bývají v záruce, ale mohou se na nich po čase užívání projevit skryté vady. "Na místě je jistě obezřetnost při výběru. Ačkoli mohou novostavby vypadat dobře, neznamená to, že všechny jsou kvalitní. Některé vady, jako například špatné dispozice, nedostatek úložných prostor nebo poškozené součásti bytu, dokáže odhalit i laik. Na jiné je potřeba přizvat odborníka, který zhodnotí stav nemovitosti po stavební a konstrukční stránce," doplňuje Martin Němeček. První majitelé novostaveb neznají ani skutečnou výši nákladů na její provoz. V této věci musejí spoléhat na informace od developera, případně prodejce. Dopředu nemohou znát ani své sousedy.

"Starší nemovitosti mohou mít velkou výhodu díky lokalitě. Nacházejí se i na atraktivních místech v centrech měst, kde novostavby už nemohou vyrůst. Ačkoli bývají v horším stavu, představují velký potenciál. V rámci rekonstrukce je nový majitel může upravit podle vlastních představ a získat tak opravdu exkluzivní bydlení," radí Martin Němeček. V některých případech mají kupující možnost domluvit se s prodávajícím na přenechání vybavení a odpadne jim tak starost s nákupem nového. Alespoň s částečnou rekonstrukcí je potřeba počítat téměř u každé secondhandové nemovitosti. A pokud jsou nezbytné větší zásahy, často se stává, že co kupující ušetří na pořizovací ceně, vloží právě do nutných oprav. "U starších nemovitostí také doporučujeme pečlivě prozkoumat právní aspekty u předchozích vlastníků a zjistit, zda na ní nevázne věcné břemeno, exekuce a podobně," upozorňuje Martin Němeček.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop