S příchodem chladných měsíců roste počet vloupání do rekreačních objektů. Víte, jak je zabezpečit?

26.9.2014 - S úbytkem teplých dní se zkracuje doba pobytu na chatách a chalupách. Majitelé by však měli mít na paměti, že v zimních měsících je nejvyšší aktivita zlodějů. Ti využívají toho, že rekreační objekty bývají obývány většinou sezónně a často jsou situovány na odlehlých místech. Podle statistických údajů Policie ČR za rok 2013 bylo nejvíce krádeží zaznamenáno v únoru, nejméně pak v srpnu.

Vykradači rekreačních objektů se zaměřují především na věci, které mohou následně zpeněžit, např. nářadí (elektrické pily, vrtačky, brusky, sekačky aj.), starožitnosti, domácí elektrospotřebiče, potraviny, alkoholické nápoje, přikrývky, jízdní kola, propanbutanové láhve nebo benzín v kanystrech.

V první řadě věnujte pozornost stavebním otvorům
Nejslabším místem všech objektů jsou nedostatečně zabezpečené stavební otvory, tedy vstupní a okenní prostory a prosklené plochy (verandy). Je třeba proto stavbu zajistit mechanickými zábrannými prostředky: uzamykatelné okenice, bezpečnostní zámkový systém či mříže. Velký význam má ohraničení pozemku kvalitním oplocením. Mechanické prostředky můžete doplnit také elektronickým zabezpečovacím systémem.

V rekreačních objektech nenechávejte cenné věci. Ne všechny předměty lze ale odvézt, proto si pořiďte fotodokumentaci a založte si evidenci obsahující názvy věcí, výrobní čísla, pořizovací ceny a roky pořízení. V případě vloupání budou tyto údaje po vás požadovány u policie a u pojišťovny při uplatnění náhrady škody.

Při ochraně majetku pomohou také dobré vztahy se sousedy, kteří si mohou v době vaší nepřítomnosti všimnout pohybu neznámých osob a vozidel. Doporučuje se vykonávat kontroly i v zimním období či požádat jinou osobu, která bydlí v blízkosti. Zloděje odradí řádně udržovaná zahrada - shrabané listí, odklizený sníh, posekaný trávník, včas sklizené ovoce.

Neusnadňujte zlodějům vloupání
Při vyšetřování trestných činností se velmi často ukáže, že sami majitelé nechávají v dostupnosti různé druhy páčidel, nástroje a nářadí nebo žebříky. Jednoduchým a bezplatným bezpečnostním opatřením je nenechávat na rekreačním pozemku nic, co by mohlo pachateli usnadnit vloupání. Důležité je rovněž správné pojištění proti krádeži a požáru. 



Podle posledního sčítání lidu, bytů a domů (proběhlo v roce 2011) je na území České republiky 168 723 rekreačních nemovitostí. Nejvíce jich najdeme ve Středočeském kraji (33 055), následují v pořadí kraje Jihočeský (24 867), Vysočina (17 539), Královéhradecký (15 244), Pardubický (12 866), Liberecký (12 762), Jihomoravský (11 145), Ústecký (7 830), Zlínský (6 932), Moravskoslezský (6 339), Olomoucký (5 850), Karlovarský (1 446) a Praha (290).

Markéta Szarowská

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop