Podpojištěný majetek znamená výrazně nižší odškodné

23.9.2014 - Kdo má pojištěný majetek, neměl by zapomínat na průběžnou kontrolu smlouvy. Finanční produkty neustále pracují, pojištění nemovitosti nevyjímaje. Může se stát, že ceny realit v dané lokalitě vzrostou nebo jsou na nemovitosti provedeny rozsáhlé rekonstrukce či přístavby, které navýší její hodnotu. Při zachování původní smlouvy dochází těmito změnami k podpojištění objektu. Jak tomu předejít?

Ne každého člověka napadne, že při modernizaci nebo na změny cen okolních nemovitostí reaguje i jeho pojistka. Dopady mohou být velmi nepříjemné. "V okamžiku, kdy se zvedne cena nemovitosti na dvojnásobek a nastane totální škoda, pojišťovna klientovi vyplatí pouze polovinu pojistné částky, kterou má ve smlouvě," vysvětluje Petr Smolka, Senior Consultant ze společnosti Partners Financial Services. Tento postup je ošetřen Zákonem č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě a o změně souvisejících zákonů.

Modelový příklad:
Novákovi koupili starší dům v roce 2004 za milion korun. Během deseti let na něm udělali několik rekonstrukcí (kuchyň, plastová okna, koupelna, fasáda i střecha). Během té doby se navíc zvedly ceny nemovitostí, takže nová reálná hodnota domu činila dva miliony korun. Na úpravu pojištění ovšem Novákovi zapomněli a v roce 2014 jim dům vzala voda, která jej kompletně zničila. Obrátili se tudíž na pojišťovnu. Ta zjistila, že dům měl v době pojistné události hodnotu dva miliony a přitom byl pojištěn pouze na milion korun, tzn. na 50 procent. Pojišťovna tedy, dle principu podpojištění, vyplatila rodině 50 procent z částky uvedené ve smlouvě, čili 500 tisíc korun.

Tápete? Zeptejte se odborníka!
Na otázku, jak by měl majitel nemovitosti postupovat ve chvíli, kdy neví, jestli je jeho objekt podpojištěn, odpověděl Petr Smolka: "Není-li si klient jistý, doporučuji vzít současnou pojistnou smlouvu, popřípadě odhad kvůli velikosti nemovitosti, a navštívit pobočku dané pojišťovny. Pokud chce mít klient jistotu, že bude mít tyto situace vždy pod kontrolou, je lepší navštívit pobočku finančně poradenské společnosti a pobavit se o službě s konkrétním finančním poradcem. Ten totiž zajistí, aby podobné případy nikdy nenastaly."

I když nedošlo k žádné modernizaci nemovitosti, je vhodné nechat pojistku každé tři roky překontrolovat. Některé pojišťovny nabízí tzv. indexaci, což je každoroční navýšení pojistné částky, které by mělo podpojištění zabránit.

Hana Muchová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop