Roste zájem o menší kancelářské budovy

18.9.2014 - Mezinárodní poradenská společnost DTZ zaznamenala v posledních dvou letech vyšší zájem ze strany developerů o menší kancelářské budovy. Prostory do 5 000 m2 nabízejí několik výhod, mezi nimi např. snadnější pronájem jedné společnosti, nižší rizikovost, atraktivní prostředí, rychlejší realizace nebo lepší kontrola.  Od léta roku 2012 přibylo pouze na pražský trh celkem šest takových prostor, z toho tři byly rekonstrukce. Společnost DTZ očekává v posledních dvou letech dokončení dalších devíti budov o rozloze do 7 000 m2.

"Jde bez výjimky o projekty realizované na spekulativní bázi, tedy bez zajištěných předpronájmů. Developeři sázejí na to, že tyto budovy jsou ideálním sídlem pro několik menších společností, případně pro koncern s několika dcerami. Nespoléhají se nutně na jednoho kotevního nájemce nebo na desítky středních – pokud však přijde jeden větší nájemce, mají de facto obsazeno," řekl Ryan Wray, Business Development Director v DTZ. Příkladem může být nedávný předpronájem Riverview na pražském Smíchově farmaceutické společnosti MSD nebo projekty River Business Center a River Office House.

Pavel Domalewski, šéf oddělení zastupování pronajímatelů, dodává, že o tyto projekty projevuje zájem široké spektrum nájemců: IT, obchodní firmy, kreativní agentury, finanční a poradenské společnosti. Jako přednost shledávají nájemci možnost sídlit v budově, kde budou mít svoji identitu a nebudou jedním z mnoha, jak je to charakteristické u velkých administrativních projektů.

Podle Pavla Domalewského mohou být menší kancelářské prostory budoucností v těch lokalitách, kde chybí dostatečný počet volných ploch pro development a kde je vyšší neobsazenost administrativních budov. Není výjimkou, že takovéto objekty nabízejí svým nájemcům výhodnější podmínky: nižší nájem apod.

Mezi menší kancelářské budovy s termínem dokončení v roce 2014 se řadí: Administrativní objekt K71 (1 773 m2, Praha 8), Jungmannova 15 (6 781 m2, Praha 1), Riverview (6 178 m2, Praha 5), Centrum Chodov Admin Bldg. (1 026 m2, Praha 4). V roce 2015 to bude Aero House (3 720 m2, Praha 8), Meteor Centre Office Park C (4 300 m2, Praha 8) nebo Palác Stromovka (6 921 m2, Praha 7).

Markéta Szarowská

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop