Nemovitosti jsou podle většiny Čechů nejlepší investicí do budoucna

26.8.2014 - Průzkum zaměřující se na preference Čechů v oblasti investování odhalil, že až tři ze čtyř lidí by si za své peníze pořídili nemovitost. Největší zájem je o byty na pronájem, jako nejvýhodnější se však dlouhodobě ukazují pozemky. Ty totiž za poslední roky zvýšily svou hodnotu v průměru až o necelé 4 % ročně.

V rámci červencového průzkumu Hypoteční banky byly zjišťovány názory 525 lidí dospělé populace. Až tři čtvrtiny respondentů (75,6 %) uvedly bydlení jako vhodnou investici, která jim umožní dostatečně zhodnotit jejich finance. Další necelá polovina (45,5 %) upřednostňuje investice do finančních nástrojů (akcie nebo dluhopisy), čtvrtina (24,5 %) do komodit a jen 15 % z dotázaných Čechů by investovalo do založení vlastního podnikání.

"Vlastní bydlení je u nás dlouhodobě vnímáno jako jedna z nejzákladnějších potřeb. Proto nás nepřekvapuje, že Češi nejraději investují právě do nemovitostí. Věří, že jim udrží hodnotu peněz, které do jejich pořízení vložili a zajistí jim do budoucna dodatečný vedlejší příjem. Takto podle výsledků průzkumu přemýšlí až 70 procent Čechů," řekl Jan Sadil, předseda představenstva Hypoteční banky.

Nejčastěji by lidé investovali do pořízení bytů na pronájem (64 %) a téměř polovina by své peníze vložila do pozemků (45,5 %). Dále se v pořadí umístily rodinné domy (29,9 %) a rekreační objekty (22,5 %).
Hodnota pozemků se zvýšila

Sedm z deseti Čechů považuje investici do nemovitosti jako zdroj příjmu z pronájmu. Pozemky navíc dlouhodobě nejvíce rostou na ceně. "Ceny nemovitostí sledujeme již několik let pomocí HB Indexu. Ten jednoznačně ukazuje na pozemky jako na segment, který stabilně zvyšuje svou cenu. Konkrétně za posledního čtyři a půl roku, odkdy ceny prostřednictvím HB Indexu sledujeme, vzrostla hodnota pozemků v průměru o necelá čtyři procenta každý rok. Navíc jsou pro investici ideálním nástrojem s nízkým rizikem a malými udržovacími náklady," vysvětlil Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Odborníci se zároveň vyjadřují k výběru správného pozemku. Na konečné výši ceny nemovitosti má svůj podíl lokalita, rozloha, dostupnost do nejbližšího města, dopravní dostupnost nebo napojení na inženýrské sítě, zejména plyn. Význam má také kraj, ve kterém se pozemek nachází. V Praze a středních Čechách mají pozemky vyšší ceny než na východě republiky, kde jsou pozemky levnější. Negativním faktorem ceny je pak především míra nezaměstnanosti v lokalitě.

Klienti Hypoteční banky si za účelem koupě pozemku půjčí v průměru 1,3 milionů korun. Nejvíce si pozemky pořizují vysokoškolsky vzdělaní klienti.

Markéta Szarowská

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop