Pasivní dům nemusí být drahý. Kvalitní projekt zaručí zdravé bydlení a úsporu peněz

11.8.2014 - Pasivní dům je označení pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení. Pasivní domy umožňují stálý přívod čerstvého vzduchu bez průvanu, žádné teplotní rozdíly v místnosti, příjemné teploty v zimě i v létě, kvalitní ochranu konstrukcí a vyšší cenu na trhu nemovitostí. Na rozdíl od stávajících staveb spotřebují pasivní domy desetkrát méně energie na vytápění. V porovnání s novostavbami splňujícími současné platné normy dosahuje tato úspora až 85 %.

Pojmenování pasivní vychází z principu využívání pasivních tepelných zisků v domě. Jedná se o vnější zisky ze slunečního záření procházejícího okny, a zisky vnitřní, což představuje teplo vyzařované lidmi a spotřebiči. Kvalitní izolace a další prvky zaručují, že nedochází k úniku těchto zisků a během celého roku je tak zajištěna příjemná teplota v místnostech. Pasivní dům vykazuje natolik nízké tepelné ztráty, že zdrojem tepla může být prakticky cokoliv. Ročně spotřebuje maximálně 15 kWh na metr čtvereční vytápěné plochy.

Nová zelená úsporám zvyšuje výstavbu
Pasivní domy mají pro investory jeden negativní faktor, a to je jejich o 5 – 15 % vyšší cena oproti běžným stavbám. Díky dotacím v rámci programu Nová zelená úsporám ale začaly být pasivní domy atraktivnější, v některých případech mohou být dokonce levnější než běžné domy. S přispěním programu jich bylo, podle Centra pasivního domu, v jeho první fázi (Zelená úsporám) postaveno necelých 700. V letošním roce proto odborníci předpokládají, že se jejich počet minimálně zdvojnásobí.

Studie, kterou si nechalo zpracovat Centrum pasivního domu, navíc uvádí, že pasivní domy nemusí být drahé. "Došli jsme k podobnému závěru jako nedávná studie regionální vlády z Bruselu, kde dlouhodobě podporují výstavbu energeticky šetrných budov – jasná korelace mezi standardem pasivního domu a náklady neexistuje. Bavit se můžeme pouze o dobře a špatně navržených a postavených domech," řekl Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu. Odborníci uvádějí, že drahé pasivní domy jsou většinou dílem nezkušených projektantů, kteří navrhují složitá řešení. Naopak certifikovaní a stále se vzdělávající projektanti dokáží navrhnout jednoduché a levné řešení. 

Přichází tisícovka mladých odborníků
Trh s pasivními domy se v posledních letech potýkal s nedostatkem specialistů. "Dennodenně jsme se setkávali s reakcemi odborníků, kteří mluvili o tom, že čerství absolventi přicházejí do praxe nepřipravení. Nyní navíc musí celé stavebnictví ještě čelit nové výzvě v podobě řady změn v souvislosti s evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov," vysvětlil Jan Bárta.  

Významnou změnu přinesl projekt Cesty na zkušenou, který pomohl studentům z řad stavebních a architektonických oborů uplatnit se na trhu práce. Prostřednictvím několika interaktivních akcí, odborných konferencí, seminářů, diskusních fór, exkurzí a stáží získali mladí absolventi zkušenosti a znalosti v oblasti návrhu a stavby pasivních a nulových domů.

Markéta Szarowská

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop