Reality Hodonín: Co způsobuje pokles cen zdejších bytů?

28.7.2014 - Z údajů Českého statistického úřadu vyplynulo, že během prvního čtvrtletí nebyla v rámci celého Jihomoravského kraje zaznamenána žádná výrazná změna v počtu obyvatel. Za toto období se průměrná mzda zvýšila o 3,9 % a podíl nezaměstnaných osob ve věku 15-64 let klesl o 0,17 %. Stav se zlepšil i u tzv. dokončených bytů, jejichž množství se zvýšilo o 18,4 %, na druhou stranu se snížil počet stavebních povolení o 18,1 %. Jednou z lokalit, které se však příliš nedaří, je Hodonín. Proč tomu tak je a jak vypadá současný stav zdejšího realitního trhu?

Hodonínsko je zajímavá oblast s krásnou přírodou, folklórem, přátelskými lidmi. Dlouhodobým problémem Hodonína i jeho okolí je ovšem vysoká nezaměstnanost a minimální rozvoj regionu co do vzniku nových pracovních míst. Spousta zaměstnavatelů buď skončila, nebo omezila počet zaměstnanců. Náhrada za ně nepřichází. Ačkoli by zde lidé rádi bydleli, pracovali i podnikali, nedostatek pracovních míst v kombinaci se slabou kupní silou obyvatel tomu bohužel brání. "Hodně mladých lidí, a nejen mladých, tento region opouští a stěhuje se za prací do jiných míst ČR, což se samozřejmě negativně odráží na poptávce po nemovitostech. Pokud se toto nezlepší, mám obavu, že město Hodonín bude postupně stárnout a vylidňovat se," komentuje situaci Jan Kapusta z VeTo Reality, který vypozoroval, že lidé více zvažují koupi nemovitosti v této části republiky.

Nicméně záleží na konkrétním místě - v Hodoníně by, podle slov Jana Kapusty, byl zájem o domy a stavební pozemky. Těch je ale v nabídce velmi málo, proto se obchodují hlavně byty, jejichž nabídkové ceny jsou stále na sestupu, a to u všech kategorií. Podle portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz stály byty 1+1 v červnu 2010 průměrně 838 083 Kč, letos v červnu se jejich hodnota dostala na 630 733 Kč (pokles ceny o 24,74 %, tzn. 207 350 Kč). Ve stejném časovém intervalu ztratila kategorie 2+1 částku 272 029 Kč (pokles o 24,47 %) a cena bytů 3+1 se snížila o 348 484 Kč (pokles o 25,26 %). "Kvůli neustálému snižování cen developerských bytů začínají lidé přemýšlet, zda místo starého bytu nekoupit nový. Tím se zastavuje největší trh, a to trh s panelákovými byty ve staré zástavbě. Jejich majitelé jsou nuceni razantně snižovat ceny svých nemovitostí, aby je vůbec prodali," uvádí František Zapletal z Reality GAIA.

V okolních obcích je primárně poptávka po domech a stavebních parcelách, o které projevují zájem i zahraniční klienti – výlučně ze Slovenska. "Osobně jsem měl něco málo poptávek od zájemců z Rakouska, ale ti pak spíše volí Břeclavsko, hlavně Mikulov," dodává Jan Kapusta z VeTo Reality.

Hana Muchová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop