Poptávka po orné půdě zvedá její ceny. Slovácko není výjimkou

7.7.2017 - Slovácko je kraj slunce a folkloru, kde jedna slavnost střídá druhou, typický lidovou písní, kroji, tancem a tradičními řemesly. Jižní cíp Moravy je znám jako malebný svět plný lužních lesů, ale také vinic. I přesto, že přímo v něm nejsou velké firmy, které by sem přinášely vysoké platy, patří mezi regiony s vysokými cenami nemovitostí i Slovácko. Pro cenu nemovitostí nemusí být rozhodující místní kapitál. Pouhým pohledem do mapy lze zjistit, že z Hodonína se dá dostat již za hodinu a půl do Vídně a za hodinu do Brna či Bratislavy.
 
"V našem regionu jsou dvě specifické oblasti, jednou je prodej vinných sklepů, buď jako podzemní stavby neevidované v katastru, nebo popřípadě s lisovnami a společenskou a ubytovací nadstavbou, o které je, pokud jsou v dobrém stavu a v dobré lokalitě, poměrně vysoký zájem od bonitních firem z Prahy či Brna. Ty je pak používají pro teambuildingy pro své zaměstnance," komentuje situaci na trhu na Slovácku majitel a jednatel hodonínské společnosti Reality Gaia František Zapletal. "Druhou specifickou oblastí je nákup a prodej vinohradů a orné půdy. U vinohradů probíhá klasická kumulace do větších celků a větších firem, u orné půdy je to ryze spekulativní záležitost u nezemědělských organizací a existenční záležitost u místně příslušných farmářů."

Na Slovácku panuje vysoký převis poptávky nad nabídkou, zejména u bytů, a ani regulace hypoték tento zájem nezchladila či nezbrzdila. V oblasti cen nemovitostí na Slovácku lze sledovat až neuvěřitelný nárůst cen u bytů ve městech. "Dochází k paradoxům, kdy nájmy v Kyjově u srovnatelného bytu jsou vyšší než nájmy v rozšířeném centru Brna. Dále se rozevírají nůžky mezi cenami rodinných domů a bytů. Ceny dvou až tří pokojových bytů se již přiblížily cenám starších rodinných domů v obcích na Slovácku," říká Zapletal. "Netroufám si příliš odhadovat vývoj, je to hádání z křišťálové koule. Historie napovídá, že po tak dramatickém nárůstu cen by mělo dojít k destrukci realitní bubliny, na druhé straně díky nárůstu mezd a růstu ekonomiky, mají lidé čím dál větší chuť kupovat, ale nemají co."

Komoditou, kde je nasnadě, že cena určitě poroste, je zemědělská půda. "Není přece normální, že cena m2 nejlevnější plovoucí podlahy je 200 Kč/m2 a cena m2 orné půdy je na průměrných 25 Kč/m2. Neztrácí hodnotu, pomineme-li úbytek ornice. Osobně si myslím, že pokud nebudou úplně zrušeny dotace do zemědělství, cena orné půdy se v krátké době zdvojnásobí," vysvětluje Zapletal. Spekulativní firmy, které dříve vykupovaly za 5 až 10 Kč za m2 od lidí, nacházejících se ve finanční tísni před dovolenou nebo před vánočními svátky, již dnes za tyto ceny, tedy za 50 Kč/m2, nabízí půdu farmářům nebo vinařům.

Veronika Fiedlerová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop