Úvěry na bydlení rostou raketovým tempem a banky dál šlapou na plyn

22.3.2016 - Banky a stavební spořitelny pokračují v krasojízdě. Objem sjednaných úvěrů za první dva měsíce dosahuje více než 34 miliard korun, což je o 25 % více než loni. Hypotéku s 3 letou fixací za méně než 2 procenta nabízí 13 bank z 15. Daří se i stavebním spořitelnám, jejich produkce je nejvyšší za posledních 5 let. Kam až trh poroste a kdy se boom hypoték zastaví?

V únoru tuzemské hypoteční banky sjednaly 7 782 hypoték v celkové hodnotě 14,615 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku vzrostl počet uzavřených hypoték o 16 % a jejich hodnota o 25 %. A vůbec…objemy vysoko nad 12 miliard Kč v prvních dvou měsících roku? To historie nepamatuje! Hypoteční trh zažívá nebývalý růst a již 14 měsíců v řadě dochází měsíc co měsíc k přepisování dosavadních měsíčních maxim.

"Hypoteční boom je způsoben souběhem několika faktorů – hypotéky jsou extrémně levné, zrychluje růst cen nemovitostí a lidé si půjčují víc. Každá druhá hypotéka je poskytnuta na více než 80 % hodnoty nemovitosti. Dostupnost bydlení je velmi dobrá a fakt, že se zlepšuje ekonomická situace domácností, bude stimulovat další růst poptávky, i letos nás čeká rekordní rok, to je více než pravděpodobné," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem finance, která se specializuje na úvěry související s bydlením.

Výše uvedené důvody formující poptávku po bydlení navíc doplňuje rostoucí výše průměrné půjčené částky. Ta v lednu dosáhla 2,1 milionu korun. Z našeho pohledu se jednalo buď o chybu ve výpočtu, nebo krátkodobý výkyv způsobený rozprodejem většího developerského projektu. Těžko říci, v únoru sice došlo k výrazné korekci tohoto ukazatele, ale i tak průměrná výše hypotéky dosáhla 1,89 mil. Kč.

Mezi účely převládají koupě
Gró sjednaných úvěrů představují hypotéky na financování koupě nemovitosti – 62 %. Podíl úvěrů na výstavbu dosáhl v únoru 17 % a na ostatní účely připadá 21 %. Detailnější strukturu účelů sjednaných hypotečních úvěrů server hypoindex.cz neposkytuje, nicméně velkou část z ostatních účelů připisujeme tzv. refinancování. Podle dat ČNB podíl těchto "recyklovaných hypotéky" v celkové produkci představuje necelých 20 %. 
 
"Díky vyrovnané konkurenci a rekordně nízkým sazbám se v posledních dvou letech podíl refinancování pohybuje v rozmezí 19 až 20 % celkového objemu. V případě malého rozdílu úrokové sazby se lidem nevyplatí převádět úvěr ke konkurenční bance, refinancování má často smysl z důvodu další přidané hodnoty v podobě dosažení služeb, které klientovi u stávající banky chybí, nebo také v případě navýšení úvěru, které je nyní za extrémně nízkých sazeb populární," říká Libor Ostatek.

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop