Co vše by měla obsahovat provize realitní kanceláře?

28.1.2016 - Pokud se lidé rozhodnou prodat svou nemovitost, většinou využijí služeb realitní kanceláře. Pro prodávající bez zkušeností s realitními obchody je to ta nejlepší volba. Samozřejmě pokud je pro prodej vybrána seriózní realitní kancelář. Jedno z nejčastějších kritérií, podle kterého prodávající vybírá, je výše provize. Avšak samotná procentuální výše kupní ceny, která bude po uskutečnění obchodu finanční odměnou realitní kanceláři, by měla být druhořadá. První by se budoucí klient měl ptát, co vše za smluvenou částku dostane.

Pokud kupující hledá výhodnou nabídku realitní kanceláře, neměl by se řídit jen uvedenými procenty provize. Naopak výrazně nižší požadovaná částka by mohla být důvodem k pochybnostem, zda se jedná o seriózní společnost. To si samozřejmě musí kupující ověřit v každém případě.  Výše provize by měla být vždy úměrná poskytovaným službám. Někdy láká makléř kupujícího na nízkou provizi, ale již nezmíní, že některé služby budou hrazeny zvlášť. Cena se tak později může vyšplhat mnohem výš. Nízká provize je také nezajímavá pro makléře, kteří zastupují kupujícího. Polovina z tak nízko nastavené ceny pro ně není příliš motivující.

Kompletní článek naleznete v lednovém vydání našeho realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.
REALITY ČECHY magazín 2016/01

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop