Nově lze provést platbu daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO

18.1.2016 - Jednou z novinek letošního roku je možnost platby daně z nemovitých věcí přes SIPO. Zatímco na samotnou platbu daně mají vlastníci nemovitostí ještě několik měsíců, na přihlášení k placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO na zdaňovací období roku 2016 mají čas jen do 31. ledna 2016. Jak na to?

Pro spoustu lidí je platba daně z nemovitých věcí nepříjemnou záležitostí a často ji nechávají na poslední chvíli nebo dokonce zapomenou. Nedodržení lhůty se však může prodražit a platbu těsně před koncem termínů doprovází stres ve frontách na pokladnách finančního úřadu či poště. SIPO se tak může stát pohodlným způsobem, jak dodržet lhůtu pro platbu a vynaložit minimální starosti s tím spojené. V podstatě stačí zažádat o zřízení služby do konce ledna.

K zřízení této služby je potřeba vyplnit Oznámení k platbě daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO a přiložit k němu doklad o přidělení spojovacího čísla nebo aktuální rozpis bezhotovostní platby SIPO. Žádost musí majitel nemovitosti doručit na finanční úřad, u kterého je poplatníkem daně z nemovitých věcí. Formulář si lze vyžádat na podatelnách finančního úřadu nebo na internetových stránkách www.financnisprava.cz. Pokud žadatel není držitelem spojovacího čísla SIPO, musí samozřejmě vyplnit formulář SIPO a osobně ho odevzdat na kterékoliv poště. Po získání spojovacího čísla pro něj platí stejný postup.

Může se zdát, že zřízení této služby je stejně náročné, jako platba daně z nemovitých věcí dosud standartním způsobem. Proto je nutné podotknout, že výše uvedený postup stačí absolvovat pouze jednou. Následující roky, i kdyby došlo ke změně výše daně, proběhne placení přes SIPO zcela automaticky.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop