Energetické průkazy zkomplikují pronájmy bytů

7.1.2016 - Už od 1. ledna 2016 každý, kdo pronajímá jakýkoliv byť jediný byt, bude muset předložit průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Až dosud tato povinnost platila pouze při pronájmu celého domu. Energetická třída musí být jasně uvedena také u inzerátu na byt. Pokuta tak hrozí nejen pronajímateli, ale také realitní kanceláři, která pronájem bytu inzeruje.

"Nařízení je jen další zbytečnou byrokratickou překážkou, která ztíží pronájmy bytů. Pronajímatel bytu v bytovém domě totiž bude muset tento průkaz získat od společenství vlastníků jednotek (SVJ), což může trvat velmi dlouho. Navíc vystavení není zdarma, náklady na jeden byt mohou činit až několik tisíc korun. Kromě toho mnohem vypovídající a přehlednější jsou faktury za energie, které jasně ukáží, na kolik peněz provoz daného bytu opravdu vyjde. Energetický průkaz reálnou spotřebu daného bytu příliš přesně neukáže,“ tvrdí Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Druhou výraznou novinku platnou hned od začátku roku 2016 pocítí hlavně stát a veřejní investoři. Novostavby veřejných budov s energeticky vztažnou plochou větší než 1 500 metrů čtverečních, u kterých investor podá žádost o stavební povolení po 1. lednu 2016, budou muset být projektovány a stavěny v standardu budovy s "téměř nulovou spotřebou". Postupně se budou přidávat i další typy budov a od roku 2020 by se tohle nařízení mělo týkat všech nově povolovaných budov včetně těch určených k bydlení.

"Výrazná menšina rádoby ekologických aktivistů prolobovala v Evropské komisi něco, co zásadně zhorší dostupnost vlastního bydlení pro stovky tisíc domácností. Zákazník totiž přijde o možnost koupit si levnější, přesto velmi kvalitní bydlení. Zájem o energeticky úsporné či dokonce pasivní bydlení je stále zcela marginální, nařízením z Bruselu se ale tento minoritní trh nuceně povýší na majoritu," dodává šéf Ekospolu Korec.

Lucie Mazáčová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop