Stavební spořitelny polity živou vodou

29.12.2015 - Produkce stavebních spořitelen v listopadu překonala očekávání. Celková rozpůjčovaná částka přesáhla 5 miliard korun, což se stavebním spořitelnám podařilo naposledy v listopadu 2011. Nominálně však objemy sjednaných úvěrů meziročně rostou u všech stavebních spořitelen a to jak na měsíční tak celoroční bázi. Největší skok zaznamenala Modrá pyramida a Wüstenrot stavební spořitelna.

Největší díl z celkové půjčené částky 5,022 mld. Kč si jako obvykle ukousla Českomoravská stavební spořitelna (2,121 mld. Kč), její tržní podíl se však měsíc, co měsíc zmenšuje. Zatímco v lednu se svou produkcí podílela na celkových výsledcích 64 procenty, nyní je to jen 46 %. Naopak od začátku roku roste tržní podíl Stavební spořitelny České spořitelny (10>>16 %), Wüstenrot stavební spořitelny (3 >>5 %) a především Modré pyramidy (5 >>18 %).  Stagnaci vykazuje Raiffeisen stavební spořitelna s aktuálním 19procentním úvěrovým tržním podílem.

Hypotéky zakončí rok novým rekordem
Už v říjnu bylo zřejmé, že banky letos překonají dosavadní rekord z roku 2013, což se v listopadu potvrdilo. 16,5 miliard sjednaných hypoték hravě stačilo k překonání dosavadního rekordu 158,8 mld. Kč a v součtu od začátku roku již celková suma sjednaných hypoték činí 172,2 miliardy korun. Spolu s prosincovou produkcí a úvěry mBank, Fio banky, Oberbank, WSPK, které nereportují své výsledky portálu hypoindex.cz, odhadujeme, že celková rozpůjčovaná částka dosáhne zhruba 195 miliard korun. Jen pro představu: 200 mld. Kč představuje zhruba 1/6 letošního státního rozpočtu České republiky.

Jak již bylo uvedeno, daří se i stavebním spořitelnám, které po 4 letech otočily klesající trend a podle našeho aktualizovaného odhadu poskytnou úvěry za bezmála 50 miliard Kč. V součtu s hypotékami celková částka plynoucí na účely spojenými s financováním bydlení letos přesáhne 240 miliard Kč. 

"Letošní rok se v mnoha ohledech zapíše do historie. Poptávka po úvěrech na bydlení překonala všechna očekávání a pozitivně vidíme i rok 2016, do kterého vstupujeme s historicky nejnižšími sazbami. Pro oblast financování výstavby a rekonstrukcí bude příští rok opět výborný. Co se týče koupí, tak se situace začíná pozvolna měnit s tím, jak poptávka začíná mít navrch nad nabídkou, takže v roce 2016 očekáváme pokračující trend růstu cen nemovitostí," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem finance.

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop