Výhody a rizika společného úvěru na bydlení

28.12.2015 - Mladé páry často zvažují, zda má význam setrvávat v nájemní bytu nebo investovat do vlastního bydlení. Ani ve dvou většinou nedosáhnou na kupní cenu v hotovosti a zavazují se tedy hypotečním úvěrem. Úvěr si může vzít jeden partner, nebo mohou využít možnosti společné hypotéky. Jaké jsou její výhody a nevýhody?

Pokud žádají partneři o hypotéku na vybranou nemovitost, posuzuje banka bonitu obou dlužníků společně. Pokud mladý pár splní podmínky banky, je potřeba uzavřít tři základní smlouvy. Nejprve se sepíše úvěrová smlouva mezi bankou a dlužníky. Uzavře se také zástavní smlouva, která se váže k dané nemovitosti a chrání banku proti nesplácení dlužníků. Nakonec je potřeba uzavřít kupní smlouvu mezi vlastníkem nemovitosti a zájemci. Pokud partneři financují majetek společným úvěrem, stává se každý vlastníkem poloviny spoluvlastnického podílu. Po vyřízení veškeré administrativy se mohou oba partneři těšit z nového bydlení a společného splácení, které je jistě vždy pohodlnější, než když je člověk na splátky sám.

Veškeré výhody společného úvěru jsou podmíněny dobrými vztahy. Zájemci o takový způsob financování nemovitosti si musí uvědomit, že se jedná o závazek mnohdy na několik desítek let. Pokud se partneři rozejdou, tak je i společná hypotéka řešitelným problémem. Bývalý pár se většinou shodne na prodeji bytu, což nebývá problém ani v případě nesplaceného hypotečního úvěru. Při prodeji je ideální zájemce o nemovitost, který má dostatečné finanční prostředky, aby úvěr jednorázově doplatil. Zbytek kupní ceny si oba bývalí partneři rozdělí. Pokud zájemce nemá hotové prostředky, může ve splácení dluhu pokračovat. V tomto případě je nutný souhlas banky, která posoudí bonitu kupujícího.  Vyplacenou částku navíc si opět bývalí partneři rozdělí.

V praxi se často stává, že neshody mezi partnery při rozchodu vyústí tak daleko, že prodej není možný. Většinou jeden zúčastněný prodeji brání a navíc odmítá druhého vyplatit z jeho poloviny. Taková situace není jednoduchá, protože k prodeji je opravdu potřeba souhlas obou dlužníků. Někdy dokonce jeden vlastník přestane splácet. Bohužel v takovém případě se může dostat do registru dlužníků i druhý vlastník. Proto se doporučuje raději nějakou dobu splácet i druhou část a okamžitě vyhledat služby právníka.

Společné bydlení a financování hypotékou vždy pro partnery vypadá na začátku velmi výhodně, ale může být i velkým rizikem. Proto je potřeba opravdu dobře zvážit, s kým do takového závazku jít. Někdy je vhodné setrvat nějakou dobu v nájmu, než se obě strany přesvědčí, že společné bydlení je skutečně to pravé.

Lenka Doleželová

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop