Ceny nemovitostí stále rostou, dostupnost bydlení se zhoršuje

24.5.2016 - Málokdo dokáže v tuto chvíli profinancovat koupi nemovitosti pouze z vlastních úspor. Jedním z indexů, který nám pomáhá mapovat dosažitelnost bydlení, tentokrát však s využitím hypotečního financování, je index dostupnosti bydlení (house affordability index). Tento index vyjadřuje, jak velký díl čistého příjmu musí průměrná česká domácnost vynaložit na splátku hypotečního úvěru.

A z posledních dat vyplývá, že levnější hypotéky již nedokážou nárůst cen eliminovat. V minulém měsíci došlo k mírnému zhoršení finanční dostupnosti bydlení, neboť míra zatížení rozpočtu českých domácností hypoteční splátkou vzrostla z 32,9 % na 33,2 %. Z regionálního pohledu je to podobné jako v případě indexu návratnosti bydlení. Statisticky největší zatížení hypoteční splátkou vykazují pražské domácnosti, naopak nejmenší díl – 11,1 % splácí domácnosti v Ústeckém kraji. Jaké jsou mezi jednotlivými kraji rozdíly, zjistíte z následujícího grafu. Oranžově je zvýrazněný celorepublikový průměr, jehož historický vývoj ilustruje graf s oranžovou křivkou.

Dostupnost bydlení

Ceny nemovitostí již zdaleka nejsou tak příznivé jako před 5 lety. Nabídka bytů se ztenčuje a je třeba pořádně vybírat. Pořízení nemovitosti je nákladnější, ale pokud využijete hypotéku, dokážete dosavadní růst cen do jisté míry eliminovat. Jen je třeba počítat s tím, že sazby nebudou takto nízko po celou dobu splácení a připravit se na možný nárůst sazeb po skončení doby fixace.

Luboš Svačina

Copyright © 2005-2024 EuroNet Media s.r.o. Desktop