Lidé jsou ochotni zaplatit za novostavby více než před rokem

Lidé jsou ochotni zaplatit za novostavby více než před rokem

11.6.2016 - Klesající úrokové sazby hypotečních úvěrů se podepisují nejen na zvýšené poptávce po nemovitostech, ale také na změně chování kupujících. Ti totiž, díky přístupu k levnějším zdrojům, častěji volí nejen větší, ale i dražší nemovitosti. Velmi znatelný je tento trend u nových bytů, kde dražší byty postupně vytlačují ty levnější.

Kupující si totiž mohou vybírat dražší byty, na které by ještě před několika lety nedosáhli. Zlepšily se nejen úrokové sazby úvěrů na bydlení, ale také příjmy obyvatel. Do popředí se postupně dostávají také dražší projekty. Není to ovšem ještě tak dávno, kdy developeři na přání klientů, dostavovali příčky, tak aby i na malé ploše vzniklo více pokojů. Nyní je situace v mnoha případech opačná. Kupující opět rádi volí byty s místnostmi větších výměr, tak aby se v budoucnu nemuseli uskromňovat. 

Detailní rozpis rozložení bytů podle ceny za m2 aktuálně přinesla společnost Trigema a.s. Dle předpokladů oslabil za první tři měsíce letošního roku nejslabší segment, jehož 2 % si připsal na své konto segment nejsilnější. Nejlevnější byty jsou zároveň na svém sledovaném minimu.

U tohoto ukazatele prodaných bytů je nadále dominantní střední segment. Při pohledu na trend růstu průměrné ceny na straně nabídky a především poptávky lze odhadovat, že tento stav nezůstane trvalý.

Segmentace trhu novostavby Praha



zdroj graf: Trigema a.s.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy