Netradiční bydlení v mobilních domech

Netradiční bydlení v mobilních domech

Realitním trh ovlivňuje mnoho trendů, jedním z nich je bydlení v mobilních domech. Tzv. mobilheim si lidé pořizují kvůli rychlé stavbě, možnosti pozdějšího přesunu i jako módní záležitost v oblasti bydlení. Jeho obliba stoupá i přes drobné nevýhody, které je také potřeba zmínit.

Ačkoliv píšeme o mobilních domech v souvislosti s aktuální trendy v oblasti realit, tento druh stavby má svou delší historii. Objevovat se tyto stavby začaly již koncem čtyřicátých let minulého století. Tenkrát se nejednalo o moderní bydlení, ale praktický a levný způsob, jak ubytovat a následně rychle přemisťovat dělníky v  zemědělství. Právě nízké pořizovací náklady lákají i dnes. Majitelé ušetří i na pozdější provozu. Tato úspora je ale vykoupena menšími prostory.

Velikost mobilního domu se může stát nevýhodou. Existují větší i menší varianty, přesto kvůli zachování mobility bývají většinou stavby přízemní a rozlohou menší. Oproti například zděným stavbám jsou také více ohroženy přírodními živly. Při větších poryvech větru mohou majitelé pocítit i slabší izolační vlastnosti. Ty platí i v případě hluku.

Obrovskou svobodu dává mobilheim majitelům díky své mobilitě. Většina těchto domů je vybavena přípojkami a stačí se tedy napojit do inženýrských sítí. Jedinou podmínkou je nahlášení umístění stavby na pozemek na příslušném úřadě. Provoz domácnosti se pak příliš neliší od běžných rodinných domů. Vytápění je řešeno většinou s pomocí elektřiny nebo v některých případech propan-butanu. Průtokový ohřívač nebo plynová karma se postarají o teplo a vaří se z pravidla na plynovém sporáku.

I když se může na první pohled zdát, že život v mobilních domech je pro dobrodružnější povahy, spokojený život v něm nalézá čím dál větší skupina lidí. Mobilheim může být skvělým kompromisem pro lidi, kteří volí život mimo město, ale jsou omezeni finančními prostředky. Tato volba však nemusí být vhodná například pro rodiny s dětmi nebo zájemce s vyššími nároky. Díky své velké skupině nadšenců mají však tyto domy na trhu své stabilní místo.

Mobilheim

Mobilheim

Mobilheim

Zdroj foto: usedcarinsurance.top

Lenka Doleželová

odebírat zprávy