Jak pokrýt kupní cenu nové nemovitosti prodejem současného bydlení?

Jak pokrýt kupní cenu nové nemovitosti prodejem současného bydlení?

30.11.2015 - Pokud si zájemce o nové bydlení chystá pořídit svou první nemovitost a doposud bydlel v nájmu, je pro něj běžný způsob úhrady kupní ceny úvěrem. Stěhují se ale také majitelé vlastní nemovitosti. Někdy mění např. současný byt za menší za účelem úspory nákladů a jindy shání větší bydlení s vizí založení rodiny. Důvodů může být mnoho. Většinou je pro ně zbytečné financování nové nemovitosti úvěrem, když mohou získat peníze z prodeje současně obývajícího bytu či domu. Jaké zásady dodržovat, když chce zájemce o nové bydlení plynule navázat prodej staré nemovitosti na koupi té nové?

Nadšení z koupě nového bydlení většinou soustředí majitelovu pozornost především na poptávku nové nemovitosti. Ten by měl mít ale na paměti, že pokud se nadchne pro nějaký byt, tak prodávající po něm bude chtít složení rezervačního poplatku. V takovou chvíli by měl mít už podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí na prodej svého současného bytu. Pokud bude vlastník prodávat svou nemovitost pod tlakem rychlého stěhování, může toho využít kupující při smlouvání o ceně.

Někdy není ani smlouva zárukou dokončeného obchodu. Pokud zájemce o nové bydlení již složil rezervaci a prodej jeho nemovitosti se neuskuteční, přijde o rezervační poplatek. Obranou v tomto případě může být rozvazovací podmínka uvedená ve smlouvě, která zájemce o byt zprostí závazku, pokud je nucen ne vlastním zaviněním ustoupit od koupě. Možností je také ve smlouvě o smlouvě budoucí s kupujícím uvést pokutu ve výši rezervačního poplatku, který prodejce složil za novou nemovitost.

Financování nového bydlení prodejem toho stávajícího je složitější proces, než vyřizování úvěru. Z tohoto důvodu by měl vlastník spolupracovat se zkušeným realitním makléřem z ověřené realitní kanceláře, který mu nabídne i služby právníka. Je potřeba ve smlouvách vhodně formulovat lhůty, pokuty a hlavně sledovat celý průběh jejich dodržení.

Návaznost nákupu nové nemovitosti na prodej staré dává majiteli možnost nezadlužovat se. Za žádných okolností by neměl podlehnout výrazným slevám na prodávanou nemovitost. Aktuální situace na realitním trhu je dobrá a při troše trpělivosti, není třeba nabízet realitu pod cenou. Z nároků na nové bydlení by též neměl slevovat. V případě, že má vlastník již kupce na svůj byt, může využít i krátkodobého pronájmu, než najde nový byt dle svých představ. Dvě stěhování v krátké době jsou ale opravdu náročnou záležitostí. Ideální je svěřit se se svými představami o prodeji starého bydlení a koupi nového svému realitnímu makléři, který má již s těmito případy zkušenosti.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy