Je lepší koupit byt hotový, nebo ve výstavbě?

Je lepší koupit byt hotový, nebo ve výstavbě?

9.11.2015 - Poptávka po nových bytech stále stoupá. Novostavby lákají zájemce o nové bydlení na moderní vzhled, záruku a použití nejnovějších materiálů a technologií při stavbě. To se týká i nemovitostí, které zatím ještě nemají postavené ani základy. Dá se tedy říct, že se jedná o byty tzv. "na papíře." Jak se rozhodnout zda koupit hotovou nemovitost, nebo složit zálohu na byt, jehož stavba ještě není dokončená?

Při rozhodování, zda zvolit hotový byt, či ještě nedokončenou stavbu, musí kupující v první řadě zvážit, jak moc na stěhování spěchá. Dokončená novostavba je většinou připravena pro okamžité nastěhování nového majitele, ale na rozestavěný projekt si jistě pár měsíců kupující počká. "Riziko při koupi bytu developerského projektu je skutečná realizace a dokončení termínů harmonogramu plánované výstavby," upozorňuje Tereza Kovaříková ze společnosti Amesbury. Není tedy výjimkou, že se stěhování musí kvůli nedodělávkám odsouvat. V tomto ohledu je samozřejmě důležitá perfektně zpracovaná smlouva, která by kupujícího měla maximálně chránit. Ve většině případů již při podpisu rezervační smlouvy zájemce uhradil nemalou částku a špatně napsaná smlouva by ho o vydané prostředky mohla snadno připravit.

Zájemce o zatím nedostavěný byt, oproti zkolaudovanému, láká především možnost podílet se na finálním vzhledu novostavby. Developerské společnosti či stavební firmy většinou nemají problém konzultovat výběr podlahy, obkladů a dalšího vybavení. Výhodou je i možnost kontroly dobře odvedené práce v průběhu výstavby. Přestože je na nový byt vázána možnost reklamace, většinou ji provází spousta nepříjemností. U nového bytu však kupující nějakou vadu musí předpokládat. Proto je potřeba nemovitost důsledně zkontrolovat při převzetí. Přizván by měl být i odborník například technický inspektor, který zpracuje důkladně přejímku nemovitosti.

Koupě hotové reality je jistě pro mnohé nejjednodušším řešením. Stěhování může proběhnout okamžitě po uhrazení kupní ceny a tím starosti s pořízením nového bydlení většinou končí. Vložení peněz do nehotového projektu se může zdát rizikem, které se dá eliminovat dobře sepsanou smlouvou. Pak už stačí jen pár měsíců trpělivosti se stavbaři, důsledná kontrola průběhu práce a výsledkem je domov, dle představ majitele.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy