Poptávka po nemovitostech roste

Poptávka po nemovitostech roste

12.10.2015 - Již v loňském roce se realitní trh těšil stoupajícími křivkami prodeje. Některá větší města se z uplynulého období finanční krize vzpamatovala opravdu rychle, jinde se realitní obchody rozhýbávaly pomaleji. Klidnější vzestup zažila například Střední Morava.
 
Pomalejší zlepšování situace na realitním trhu zažívalo například Přerovsko. "Přerovský realitní trh se pozvolna rozjíždí. Přichází oživení, jen bohužel pomaleji, než bychom si přáli. Hlavní důvody vidíme ve vysoké nezaměstnanosti a odchodu práceschopných za prací jinam," uvedl Martin Klimek, realitní makléř RK Nemo. Od té doby se obchodům daří lépe a stoupá také křivka cen prodaných bytů. Zatímco se průměrná cena bytů v Přerově v srpnu pohybovala pod hranici jednoho milionu, nyní je téměř o sto tisíc výš.

Zlepšení situace registrují také na Prostějovsku. "Do konce roku 2014 byla situace na trhu velmi špatná, kupující tlačili ceny dolů a realizovalo se minimum prodejů. Zlom nastal počátkem roku 2015, kdy se výrazně navýšila poptávka po všech typech nemovitostí. Zejména u bytů je situace aktuálně taková, že se prodaly i ty, které byly v nabídce několik let. Díky tomuto tlaku kupujících se zvýšily i ceny bytů, kterých je nyní nedostatek. V současné době evidujeme spoustu zájemců o byty různých velikostí a typů, ale bohužel nízká nabídka neodpovídá vysoké poptávce," uvedl David Foretek, realitní makléř CM reality.

Nárůst realitních obchodů a zvyšování cen eviduje také trh na Olomoucku. Navýšení poptávky po koupi nemovitostí jistě ovlivňují nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. "V prvním pololetí letošního roku financovali naši klienti koupě nemovitostí v 67% obchodních případů kombinací hypotečního úvěru a úvěru ze stavebního spoření, v 24% obchodních případů kombinací hypotečního úvěru a vlastních zdrojů a pouze v 9% z vlastních zdrojů,“ uvedl Milan Rakušan, jednatel společnosti Reality Czech Trend.

Dá se předpokládat, že vysoká poptávka stoupající křivku průměrných cen spíše podpoří. Na Olomoucku sahá průměrná cena bytů až k dvěma milionům. Ačkoliv pro kupující tato zpráva není příliš pozitivní, realitní trh na Střední Moravě se konečně vymanil z těžkého období.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy