Bydlení v přepravních kontejnerech může být úsporné i luxusní

Bydlení v přepravních kontejnerech může být úsporné i luxusní

12.7.2015 - Přepravní kontejnery už dávno neslouží pouze ke skladování a přepravě. Čím dál častěji je architekti využívají při stavbě moderních obytných domů. Někdy je hlavním důvodem jejich finanční dostupnost, jindy majitelova snaha mít originální bydlení. Kontejnerová architektura se dokonce stala již samostatným specializovaným odvětvím.

V minulosti sloužily kontejnery výhradně k přepravě zboží po moři. Později byly využívány například jako obytné buňky pro dělníky na stavbách. V té době si zřejmě nikdo nedokázal představit, že by právě stavba z kontejnerů mohla uspokojit i vyšší nároky na bydlení.

Skromný obytný dům z kontejnerů poptávají především mladé páry. Láká je především nízká pořizovací cena a rychlá montáž. Nejnáročnější je vybudování a napojení sítí a stavba základů. Poté už se zjednodušeně řečeno samotné buňky poskládají jako skládačka. Pokud budoucího majitele výrazně nesvírají finanční možnosti, lze z kontejnerů postavit luxusní bydlení či venkovní sídlo. Právě ze strany movitějších lidí je poptávka po nevšedním bydlení. Milovníci moderní architektury si tak opravdu přijdou na své.

Své využití nacházejí přepravní kontejnery i v komerčních stavbách. Jejich mobilita je obrovskou výhodou pro obchody, kavárny či výstavní haly, které je možné snadno rozložit a převést na jiné místo. V České republice je častá například výstavba mateřských škol. "Kontejnerovou školku" lze najít například v Mukařově, v Roztokách u Prahy nebo Poříčanech.

Moderní architektura hledá stále nové možnosti, jak vytvořit originální bydlení. V případě kontejnerových staveb lze využít i recyklovaný materiál, což je v dnešní době také obrovskou výhodou. Finanční dostupnost, rychlá výstavba, mobilita i nevšednost těchto staveb předpovídá, že vzestup kontejnerové architektury lze očekávat i nadále.



Obytný kontejner

Obytný kontejner

Přepravní kontejner na bydlení

Obytný kontejner dispozice
foto: inhabitat.com

Lenka Doleželová

odebírat zprávy