Rizika prodeje nemovitosti bez realitní kanceláře

Rizika prodeje nemovitosti bez realitní kanceláře

25.5.2015 - Inzerovat nemovitost v dnešní době není žádný problém. Spousta prodejců tak neváhá jednat na vlastní pěst a nabídne svou nemovitost bez účasti realitní kanceláře. Ušetří tak čas hledáním seriózní realitní kanceláře a především se nemusí dělit o utrženou částku. Inzerce je však jen část prodeje a majitel nabízené nemovitosti by se bez dostatečných zkušeností mohl spálit.

Lidé se zájmem o koupi nemovitosti jsou opatrní. Navíc si mají z čeho vybírat, tudíž se prodejce musí potýkat s vysokou konkurencí. Proto je prodej nemovitostí často obtížný a zdlouhavý. Někdy chyba v samotném začátku může způsobit ještě obtížnější průběh, než by tomu bylo v rukách kvalifikovaného makléře.

Nejčastější chyba při prodeji svépomocí je špatně zvolená cena. Majitel sice většinou neopomene nastudování konkurenčních nabídek, ale přesto zkusí dát cenu vyšší. Úvaha, že cena jde kdykoliv snížit, může v budoucnu prodej výrazně zkomplikovat. Zájemce většinou první nabídka s přemrštěnou cenou odradí a pozdějšímu snižování nevěnují velkou pozornost. Časté snižování ceny také nepřidává na důvěryhodnosti. Špatně zvolená cena je jen jednou z mnoha chyb, která se v inzerátu může vyskytnout. Odradit potencionální zájemce může špatná kvalita fotografií i nevhodně stylizovaný popis.

Podání inzerátu je jen část procesu prodeje. V případě osobní schůzky se zájemcem, by měl prodejce zvládnout základní obchodní dovednosti. Většina kupujících je dobře připravena a má v hledáčku více nabídek. Sebemenší neprofesionalita může vzbudit pochybnosti, zda je nabídka důvěryhodná. Úskalím celého prodejního procesu se často stává řešení smluvních podmínek a financování. Minimálně v tomto bodu by prodejce měl vyhledat služby právníka. Bohužel nelze vždy očekávat férové jednání od kupujících.

Vidina ušetřených peněz na provizi je lákavá, ale každý majitel reality k prodeji by měl zvážit, zda stojí za všechna rizika. Internet sice otevírá vrátka všem, kteří jsou lační po informacích, jak prodat nemovitost. Dokonce není těžké dohledat vzory smluv. Avšak dostatečné znalosti realitního trhu, obchodní dovednosti a zkušenosti jsou často klíčovými schopnostmi, které by prodejci neměli chybět.

Realitní kancelářeJak vybrat tu pravou realitní kancelář se můžete dočít v našem článku
Jak poznat seriózní realitní kancelář?

 

Lenka Doleželová

odebírat zprávy