Kdo má povinnost vymalovat byt v nájmu?

Kdo má povinnost vymalovat byt v nájmu?

20.5.2015 - Spory mezi nájemníkem a vlastníkem pronajímaného bytu mohou vzniknout mimo jiné kvůli malování. Pokud nájemce byt opouští, vlastník často požaduje, aby byl byt nájemcem vymalován. Ten se často brání tím, že to spadá pod povinnosti majitele. Kdo je ale skutečně v právu?

Při rozhodnutí, kdo bude financovat malování bytu, by mělo být přihlédnuto k délce nájmu a stavu stěn. V případě sporů lze nahlédnout do předávacího protokolu, kde by měl být stav stěn při předání nájemníkovi popsán. Byt lze předat s omítkami, které odpovídají běžnému opotřebení. Co je běžné opotřebení se ale může stát sporné. Pokud majitel a nájemce předávací protokol nesepsali, anebo se obecně nemůžou dohodnout, mohou se obrátit až na soud.

V případě sporu by soud posuzoval již zmíněnou dobu pobytu nájemníka a ohlížel se zejména na § 6 nařízení vlády č. 258/1995 Sb., které se této problematice věnuje následovně: "Náklady spojené s běžnou údržbou bytu jsou náklady na udržování a čištění bytu, které se provádějí obvykle při delším užívání bytu. Jsou jimi zejména pravidelné prohlídky a čištění předmětů uvedených v § 5 odst. 3 (plynospotřebičů apod.), malování včetně opravy omítek, tapetování a čištění podlah včetně podlahových krytin, obkladů stěn, čištění zanesených odpadů až ke stoupačce a vnitřní nátěry." Malování tedy spadá pod běžnou údržbu bytu, která je jednoznačně uložená nájemci.

Pokud nájemník byt po dobu svého užívání vymaloval, ale jinými barvami i to může být problém. Součástí většiny smluv je podmínka, že nájemce byt předá v původním stavu. Pokud nájemce použil malování v ostrých barvách, kde předtím byla bílá, má majitel právo požadovat přemalování. Výrazné malby mohou totiž změnit ráz celého bytu.

Pokud nájemce opouští byt, měl by si dát schůzku s majitelem přímo v bytě a otázku malování vyřešit domluvou. S sebou přibalit předávací protokol, aby společně mohli posoudit míru opotřebování v porovnání se stavem při předání do nájmu. Vše objektivně zvážit a určit, kdo bude malovat nebo vymalování hradit.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy