Řadové domy neztrácejí na popularitě

Řadové domy neztrácejí na popularitě

24.4.2015 - Řadový dům je stále ideálním kompromisem mezi velkým rodinným domem a bytem. Tyto nemovitosti jsou vyhledávány především obyvateli velkých měst, kteří touží po klidnějším bydlení, ale nejsou ochotni žít na venkově. Velkou výhodou je kromě větší míry soukromí také lepší dostupnost do center měst.

Tento trend se týká nejen obcí nedaleko Prahy. Nové výstavby řadových domů můžeme vidět také například v okolí Brna a ostatních větších měst. Právě dobrá dostupnost do center měst, které nabízí pracovní příležitosti, je pro mnohé zásadní. Nové výstavby řadovek jsou většinou situovány do okrajových částí velkých měst s dosahem k občanské vybavenosti.

Pokud se lidé stěhují, aby vystoupili z šedi velkoměsta a užívali si soukromí, tak se ho v řadových domech většinou dočkají. Ovšem v omezené míře. Malé zahrádky obyvatelům a těsná blízkost sousedního domu dopřejí jen o trochu větší soukromí, než je tomu v centru města. Velkou roli hrají vztahy se sousedy. Na druhou stranu může být malá zahrada výhodou při údržbě.  Projekt výstavby rodinných domů většinou zpracovává jeden tým architektů, tudíž zájemci o nemovitost nemohou očekávat patřičnou dávku originality. Ale i to nemusí být na škodu. Ulice pak vypadá mnohem lépe, než když je každý dům realizován jiným architektem.

Při rozhodnutí koupě řadového domu nejde jen o kompromis mezi dlažbou a zelení, ale svou roli hraje i finanční stránka. Pokud lidé nechtějí žít v bytě v centru města a jejich rozpočet nedosahuje na samostatně stojící rodinný dům se zahradou, jsou řadovky poměrně jasnou volbou. Většinou se jejich tržní cena pohybuje o 15 % níž, než je tomu u samostatně stojících domů. Při výpočtech si musíme také uvědomit, že nejde jen o počáteční investici, ale také o náklady na provoz. Například úspora při vytápění může být znatelná, když vezmeme v úvahu, že sousední domy poslouží jako tepelná izolace.

Nejčastějšími kupci řadových domů se stávají především mladé páry, které mají trvalé zaměstnání ve městě a přitom se jeho výhod nechtějí vzdát. Kvůli cenové dostupnosti jsou schopni zvládnout hypotéku. Už s ohledem na budoucnost s dětmi přemýšlí také o možnostech dojíždění do škol. Proto pro ně může být bydlení v řadovkách lepší volbou, než v rodinném domě na venkově.

 

Lenka Doleželová

odebírat zprávy