Investiční byt: Způsob jak uložit a zhodnotit své úspory

Investiční byt: Způsob jak uložit a zhodnotit své úspory

15.4.2015 - Kdo by se nechtěl stát rentiérem s pravidelným měsíčním příjmem bez práce? Představa trvalého zajištění včetně důchodu je krásná, ale investovat je třeba vždy s rozmyslem. Připomínáme několik zásadních bodů, které mohou pomoci při rozhodování.
 
Bezriziková koupě bytu je tehdy, pokud máme finanční hotovost a v případě nesplněných představ o jeho výdělečnosti jej můžeme opět prodat. Pokud neuděláme fatální chybu již při výběru nemovitosti, jde opravdu o vhodnou formu uložených peněz. Mnoho lidí za vidinou bezpracného výdělku sáhne po možnosti financování bytu úvěrem. Odborníci však tvrdí, že pokud nemáme alespoň 50 % nutného kapitálu, je lepší počkat. Čím vyšší procento si půjčíme, tím delší a rizikovější je návratnost.

Důležité je zvolit vhodný typ nemovitosti. Technický stav bytu, jeho vybavení a především poloha již předurčuje, jaké nájemníky můžeme očekávat. Tudíž hledat v kategorii nejlevnějších bytů ve snaze snížit kapitál, není vhodné řešení. Pohádkový příjem bez práce se rychle může změnit v noční můru, pokud máme problémového nájemníka, který zná svá práva. Nový občanský zákoník totiž majitelům v takové situaci moc nepomáhá. Tyto problémy mohou samozřejmě nastat i v bytech lepší kategorie, ale jistě s menší pravděpodobností.

Pokud se v oblasti obchodu s nemovitostmi nepohybujeme, je lepší nejprve své plány důkladně konzultovat s odborníkem. Znalost aktuální situace na realitním trhu je nezbytná. Ve chvíli, kdy máme jasnou představu o bytě, musíme vše důkladně propočítat. Z předpokládaného nájmu odečteme splátky na hypotéku a měsíční náklady. Ohled také musíme brát na to, zda bytový dům nečeká rekonstrukce, protože jinak by se měsíční náklady mohly v budoucnu zvýšit. Při vhodném výběru nemovitosti by se pak měl náš čistý zisk pohybovat okolo 5 %.

Očekáváme-li, že koupí bytu všechny starosti končí, tak jsme na omylu. Následná správa je důležitou součástí vysněného výdělku. Stres v případě, že nemůžeme sehnat slušného nájemníka, schůze vlastníků nebo družstevníků, poplatky a spousta dalšího. Zanedbat bychom především neměli důkladné studium nového občanského zákoníku a vhodné sepsaní nájemních smluv, abychom se v případě sporu dovolali práva.

Investiční byt je dobrým způsobem, jak uložit a zhodnotit úspory zároveň, nicméně o bezpracný výdělek se opravdu nejedná. Existují společnosti, které se mohou o koupi bytu i následnou správu postarat, avšak zisk bude o něco nižší. Stále ovšem platí, že v nemovitosti máme své peníze uložené, minimálně stejně dobře, jako v bance.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy