Ceny bytů opět na vzestupu

Ceny bytů opět na vzestupu

30.3.2015 - Po období poklesu a následně stagnace cen nemovitostí začaly byty opět zdražovat. Aktuální data portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz, které monitorují vývoj cen bytů v České republice od roku 2008, vykazují nárůst u všech sledovaných kategorií. Největší zvýšení cen zaznamenaly velké byty kategorie 3+1, naopak nejméně zdražily malé byty.

Po roce 1989 začaly ceny nemovitostí v České republice zvyšovat svoji hodnotu téměř nepřetržitě. Zlom nastal až s příchodem světové ekonomické recese v roce 2008. Stejně jako v okolních zemích i u nás následně začaly ceny nemovitostí postupně klesat. Svoji hodnotu si velmi dobře držely pouze stavební pozemky v atraktivních lokalitách. Nejviditelnějším indikátorem realitního trhu byl vývoj cen bytů.

Nyní se již ovšem nepíše rok 2008, ale 2015, a tak se podíváme na to, jak se ceny změnily za poslední rok. V období březen 2014 – březen 2015 bylo patrné zvýšení cen bytů všech kategorií. "Nejmenší změna byla zaznamenána u malých bytů 1+1, které meziročně podražily o 0,64 %. Byty kategorie 2+1 se aktuálně na našich portálech nabízejí v průměru o 1,97 % dráž než před rokem a byty 3+1 jsou nyní v některých lokalitách dražší až o 16 %. Velkou měrou se na navýšení podepisují nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů," říká provozovatel portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz Michal Pich. Zájemci tak díky "levným zdrojům" volí raději byty s více pokoji. V takovém bytě pak mohou strávit zbytek života a nemusí v budoucnu řešit prodej menšího bytu a koupi bytu většího, například kvůli narození dětí.

I přes vzestup cen nemovitostí nebylo ještě dosaženo "předkrizových" hodnot. Průměrný byt 1+1 se v září 2008 nabízel za 1 253 507 Kč, což je o 33,7 % méně než na začátku března 2015. Byty 2+1 jsou stále levnější o 31,1 % a byty 3+1 by musely podražit ještě o 25,8 %, aby se dorovnaly cenám z roku 2008.

Díky nízkým úrokovým sazbám hypotečních úvěrů lze i v letošním roce předpokládat velmi silnou poptávku po vlastním bydlení, která se může i nadále podepisovat na dalším růstu cen bytů.
 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy