Z města na venkov, nebo naopak?

Z města na venkov, nebo naopak?

17.3.2015 - Jaké jsou důvody migrace lidí z města na venkov a naopak? Pořád ty stejné. Mladí lidé touží po společnosti, zábavě, chtějí se sdružovat, mít co nejblíže do zaměstnání a k tomu je město předurčené. S přibývajícím věkem a odrůstajícími dětmi však lidé touží po klidu, měli by raději po ruce přírodu a také se chtějí hospodařit na svých zahrádkách.

"Před deseti lety bych se z města nehnul. Všude jsem došel pěšky nebo dojel městskou dopravou, když ve mně hrklo, tak jsem byl za deset minut v centru. Ale teď je mi čtyřicet a toužím po tichu, vlastním pozemku, proto jsme se s rodinou přestěhovali třináct kilometrů daleko. Máme svůj velký dům, přitom nám po nákupu peníze ještě zbyly, protože jsme byt ve městě prodali hodně dobře," přiznává změnu ve smýšlení Jiří Loun, původem z Pardubic. "Je mi ale jasné, že za pár let se naše děti budou drát opačným směrem, vesnice jim bude připadat nudná," dodává Jiří.

Odborníci potvrzují, že v tomto ohledu se trend nijak nemění, a to už hezky dlouhou dobu. "Lidé z vesnice jdou za prací, nyní možná trochu méně, protože jí ubylo, ale tak to bylo a je. Naopak ti, kteří už mají odpracováno, se chtějí realizovat na venkově – starají se o zahrádky, drobné zvířectvo, chtějí si pořídit psa, kterého nebudou muset trápit v paneláku. Hledají klid, ticho, oddych, ale zároveň chtějí vystoupit z anonymity města a stát se součástí jiné komunity, kde se tak jednoduše schovat nejde," zmiňuje zajímavou souvislost brněnská psycholožka Jana Svobodová, která dodává: "Na vesnici mají lepší šanci něco změnit, pokud mají nápady, určitě je někdo vyslechne, bude se jimi zabývat. Často se zapojí i do obecního politického života tak, že věcmi pohnou. Ve městě je taková šance velmi nízká."

Stejně to vidí lidé z realitních společností. "Myslím, že lidé se nejčastěji stěhují za prací. Více se stěhují do měst nebo do lokalit přilehlých k městům s dobrou dostupností," říká například Světlana Drongová z třinecké společnosti SD reality a podobně se vyjadřuje i Petr Adamec z Helix realit ve Frýdku–Místku: „Lidé z panelákových sídlišť mnohdy vyhledávají bydlení v okrajových částech města, případně v přilehlých obcích s dobrým dopravním spojením do města. Tento trend je možné pozorovat i u lidí z venkova, kteří vzhledem k dostupnosti práce, škol vyhledávají bydlení spíše ve městech nebo jeho okrajových částech."

Petr Vitásek

odebírat zprávy