Muž, nebo žena? Kdo rozhoduje při nákupu nemovitosti?

Muž, nebo žena? Kdo rozhoduje při nákupu nemovitosti?

12.3.2015 - Zatímco v obchodě s potravinami určuje obsah košíku zpravidla žena a v prodejně zahradnických potřeb muž, při výběru nemovitosti nejsou role předem dané. Přesto se realitní agenti shodují na tom, že žena spíše vybírá lokalitu, organizuje schůzky a muž je tu od toho, aby zajistil financování.

Ženy mají obecně lepší smysl pro detail, všimnou si toho, co jejich protějšky při prohlídkách nepostřehnou. Muži zase umějí vyhodnotit celkový stav a odhadnout například investice nutné pro úpravy. "Ze své zkušenosti vím, že ženy spíše domlouvají termíny prohlídek, vyhledávají v nabídkách, předkládají partnerům návrhy a teprve když má padnout rozhodnutí, ujímá se jej muž. Ten je pak také zodpovědný za obstarání prostředků, vyřízení hypotéky a spojené papírování, právní služby. Vše kolem financování spočívá na něm, taková je jeho role," vysvětluje Pavel Sigmund, majitel olomoucké společnosti Montana reality, který se v branži pohybuje více než deset let a partnerské postupy má za tu dobu dobře vysledované. Jeho slova víceméně potvrzuje i další kolegyně: "Podle mě nejčastěji rozhodují o koupi nemovitosti ženy. Když je však nemovitost ve velmi špatném technickém stavu, mívají poslední slovo muži," říká Světlana Drongová, majitelka třinecké společnosti SD reality.

Brněnská psycholožka Jana Svobodová pak vysvětluje, že způsob, jakým se k výběru nemovitosti staví obě pohlaví, vlastně jen reflektuje přirozené role ve společnosti: "Manžel má zajistit oheň a potravu, žena ji má vhodně upravit a vytvořit podmínky pro odpočinek, nabírání nových sil. Takže chlap přirozeně musí vymezit, v jaké cenové relaci se bude nemovitost vyhledávat, žena se pak spoléhá na to, že s penězi problém nebude. A muž zase podvědomě očekává, že jeho partnerka vytvoří útulný ráj," popisuje Svobodová, podle níž ale bude určitě existovat mnoho výjimek potvrzujících pravidlo. „Není to žádný mustr, dovedu si představit ženu, která se postará o vše a muž, třeba voják na zahraniční misi, se pak vlastně jen nastěhuje a ani neví, čím vším si při výběru jeho partnerka prošla,“ uzavírá Svobodová.

Petr Vitásek

odebírat zprávy