Po lednové pauze hypotéky opět zlevňují

Po lednové pauze hypotéky opět zlevňují

2.3.2015 - Banky využily dočasného zlevnění zdrojů na mezibankovním trhu a hypotéky v únoru opět skokově zlevnily. 9 ze 14 bank sáhlo do svých úrokových lístků a titulní index nabídkových úrokových sazeb klesl na 2,30 %. V porovnání s rokem 2009 jsou nyní sazby na méně než polovičce a rozdíl ve splátce dosahuje několika tisíc korun. Při výtečné bonitě klienta a schopnostech makléře je možné vyjednat hypotéku se sazbou kolem 1,70 %. 

V únoru již banky na nic nečekaly a po lednové pauze opět výrazně sáhnuly do svých úrokových lístků. V průběhu uplynulého měsíce 9 bank ze 14 přenastavilo své úrokové sazby hypoték, přičemž ve většině případů došlo ke snížení nabídkových úrokových sazeb. Zlevnění postupně avizovala Wüstenrot hypoteční banka, Expobank, Oberbank, GE Money Bank, Sberbank, Komerční banka, Hypoteční banka spolu s ČSOB a nakonec i Česká spořitelna.

Titulní index GOFI 70, který napříč trhem mapuje vývoj průměrných nabídkových sazeb hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) v únoru meziměsíčně klesl o 5 setin procentního bodu na 2,30 %. Přitom ještě loni v únoru jeho hodnota činila 3,01 %. Aktuální meziroční rozdíl 0,71 procenta není nic v porovnání se situací před 6 lety, kdy úrokové sazby šplhaly ke svému druhému maximu a tehdy hodnota indexu dosahovala 5,60 %. Nyní jsou sazby ani ne na polovičce.

Převedeno na koruny: zatímco před 6 lety klient s 2 milionovou hypotékou a 20letou splatností zaplatil na měsíční splátce 13 871 Kč, nyní při stejných parametrech a sazbě 2,30 procenta měsíční splátka vychází na 10 404 Kč. Rozdíl v měsíční narostl během uplynulých šesti let na 3 476 Kč!

Modelová hypotéka

Ještě větší pokles sazeb evidujeme u hypoték s vyšším LTV. Hodnota indexu GOFI 85 meziměsíčně klesla o 9 setin procentního bodu na 2,44 %. Oproti loňskému únoru jsou „85“ levnější o 76 setin. O bezmála celé procento meziročně zlevnily 100% hypotéky, které z loňských 4,39 % během 12 měsíců spadly na 3,42 %. Kdo by si ještě před 3 roky dokázal představit, že tento typ hypoték se bude prodávat se sazbou hluboko pod 4 procenty?


zdroj kalkulace: golemfinance.cz

Luboš Svačina

odebírat zprávy